Interresorna radna grupa

Nije se razmatrala odluka Ustavnog suda BiH kada je u pitanju grad Mostar

Vijesti / Flash | 01. 03. 2016. u 15:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine trebala bi biti održana sutra.

Član te radne grupe i zastupnik u Zastupničkom domu državnog parlamenta Lazar Prodanović je kazao Feni da bi na toj sjednici trebali usvojiti prijedloge amandmana na izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, dodajući da je usuglašeno oko tridesetak amandmana. Oni su dominantno tehničke prirode.

''Nadam se da će dobiti adekvatnu podršku na Interresornoj radnoj grupi i da ćemo biti u situaciji da nakon toga, u skladu s Poslovnikom, uputimo u parlamentarnu proceduru izmjene ovog zakona'', kazao je Prodanović.

Pored izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Interresorna radna grupa bi se trebala izjašnjavati i o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o financiranju političkih stranaka, po preporukama GRECO-a.

Kada je u pitanju Izborni zakon BiH, Prodanović kaže da su izmjene dominantno tehničke prirode, te da većina tih amandmana poboljšava dosadašnji Izborni zakon.

Ističe da u dosadašnjem radu Interresorne radne grupe nisu razmatrali implementaciju odluke Ustavnog suda BiH kada je u pitanju grad Mostar.

''Bilo bi značajno da se ovo pitanje riješi prije lokalnih izbora, kako bi u gradu Mostaru bili izbori u listopadu, kao u svim lokalnim zajednicama u BiH'', naveo je Prodanović.

Dodao je da nisu razmatrali ni pitanje koje se odnosi na implementaciju presude 'Sejdić-Finci', koje je ''pored zakonskog rješenja i ustavno pitanje, tako da je potreban širi politički konsenzus i stavovi političkih subjekata o ovom pitanju".

Prodanović smatra da bi bilo važno da izmjene i dopune Izbornog zakona BiH budu usvojene do kraja travnja, kako bi Središnja izborna komisija BiH bila u situaciji da objavi termin održavanja lokalnih izbora i da istovremeno uradi podzakonske akte.

''Ukoliko dođe do rješenja nekih važnih pitanja, uključujući rješenje za Grad Mostar, i ukoliko se Parlamentarna skupština BiH odluči da Interresorna radna grupa u ovom ili nekom drugom sazivu dalje nastavi, bit ćemo spremni da na vrijeme dostavimo i te prijedloge izmjena'', kazao je Prodanović.

Kopirati
Drag cursor here to close