Monarch Airlines

Nije se javljao kontroli leta: Hrvatski MIG-ovi presreli civilni zrakoplov

Vijesti / Flash | 01. 07. 2015. u 17:22 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Ministarstva obrane priopćeno je kako su dva MIG-a Hrvatskog zrakoplovstva presreli civilni zrakoplov kompanije Monarch Airlines te ga ispratili do granice.

Radilo se o putničkom avionu, koji je bio na letu iz Frankfurta prema jugoistoku Europe i nije se javljao kontroli leta već na području Slovenije.

Prema priopćenju, nadležno NATO zapovjedništvo u 16,52 sati izdalo je zapovjed za intervencijom dežurnog borbenog dvojca HRZ i PZO-a, koji su odmah poletjeli i presreli civilni zrakoplov u neposrednoj granici sa Slovenijom, piše HRT.

Nakon što je izvršena identifikacija, utvrđeno je da je riječ o avionu Airbus 321 britanske kompanije Monarch Airlines. S obzirom da je navedeni avion letio po planu leta, borbeni dvojac pratio ga je do granice BiH, te su se po zapovijedi NATO zapovjedništva CAOC vratitli u zrakoplovnu bazu Pleso.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima iprocedurama predviđenim za takav postupak, prenosi Dnevnik.hr.

Cjelokupni zračni prostor NATO-a jedinstven je prostor i sve snage brzog odgovora koje provode zadaće air policinga djeluju koordinirano i sinkronizirano pod zapovijedanjem NATO CAOC-a (Combined Air Operations Centre), koje je nadležno za pokretanje procedure presretanja, stoji u priopćenju MORH-a.

Kopirati
Drag cursor here to close