Presuda

Nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Srba u HBŽ-u

Vijesti / Flash | 27. 02. 2017. u 14:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Ustavnog suda Federacije BiH za zaštitu vitalnih interesa donijelo je presudu u predmetu U-9/17, kojom je utvrđeno da se Prijedlogom proračuna Hercegbosanske županije za 2017. godinu ne povređuje vitalni nacionalni interes srpskog naroda.

Vijeće je, također, odlučujući u predmetu U-10/17 utvrdilo da se Prijedlogom zakona o izvršenju proračuna Hercegbosanske županije za 2017. godinu ne povređuje vitalni nacionalni interes srpskog naroda.

Presude u tim predmetima donesene su nakon javnih rasprava, održanih 8. veljače odnosno razmatranja Zahtjeva Kluba srpskog naroda u Skupštini Hercegbosanske županije za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa srpskog konstitutivnog naroda u postupku usvajanja Prijedloga proračuna Hercegbosanske županije za 2017. godinu, te zahtjeva istog podnositelja za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa srpskog konstitutivnog naroda u postupku usvajanja Prijedloga Zakona o izvršenju proračuna Hercegbosanske županije za 2017. godinu, piše Fena.

Spomenute presude bit će objavljene u Službenim novinama Federacije BiH i Narodnim novinama Hercegbosanske županije.

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH je, kako se navodi u skraćenom obrazloženju presude koja se odnosi na Prijedlog proračuna, iskazalo razumijevanje u odnosu na eventualne 'posebne potrebe' specifičnih jedinica lokalne samouprave kao što su u Hercegbosanskoj županiji - općine Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo s većinskim povratničkim stanovništvom srpske nacionalnosti.

Istovremeno, Vijeće smatra da, ukoliko jedinice lokalne samouprave nisu zadovoljne raspodjelom prihoda sa županijskog nivoa, odnosno osiguranjem sredstava za njihove potrebe, takvu vrstu zahtjeva mogu postaviti/razriješiti u postupcima, prvenstveno, zaštite prava na lokalnu samoupravu.

Vijeće, nadalje, smatra da financijski akti, a posebno Prijedlog proračuna bilo kojeg nivoa vlasti i proračunskog korisnika, kao i prateći dokumenti 'ne prepoznaju' korisnike po nacionalnom principu, a podliježu izuzetno strogoj kontroli njihovog kreiranja u odnosu na relevantne zakone u FBiH.

Kako je utvrđeno, u konkretnom slučaju u cijelosti je ispoštovana poslovnička procedura.

Kada se radi o Prijedlogu zakona o izvršenju proračuna Heercegbosanske županije za 2017. godinu, Vijeće za zaštitu vitalnih interesa je pošlo od činjenice da je riječ o propisu akcesorne prirode koji slijedi pravnu sudbinu samog proračuna.

Precizirano je da je riječ o propisu koji po vlastitoj prirodi nije podoban da proizvede povrede na kakve se ukazuje u zahtjevu za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa.

I u ovom slučaju Vijeće je stava, a imajući u vidu postojanje 'posebnih potreba' općina s većinskim povratničkim stanovništvom, da je njihovo eventualno razrješenje moguće putem drugih oblika ustavnopravne zaštite a, prvenstven, u postupku ostvarivanja prava na lokalnu samoupravu.

Kopirati
Drag cursor here to close