Crnadak

Nije bitan 'pobješnjeli' Dodik, važna je RS

Vijesti / Flash | 14. 01. 2016. u 13:25 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova BiH i potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak izjavio je danas da je RS važna i važnija od svakog pojedinca, pa i Milorada Dodika. Crnadak je na press-konferenciji u Banjoj Luci rekao da Dodik „nije bitan“, već RS.

Ističući da se nastavlja „Dodik show“, Crnadak smatra da razlog „pobješnjenog Dodika“ to što su PDP i Savez za promjene „razbili određeni ekskluzivitet koji je Dodik napravio sa Srbijom, Rusijom, ali i Srpskom pravoslavnom crkvom“.

On je kazao da i Srbija i Rusija jednako promatraju i Dodika i sužnosnike Saveza za promjene. Crnadak je ponovio da je korupcija u BiH veliki problem i da će nastaviti na to upozoravati.

Kampanja protiv predsjednika RS

''Novo Vijeće ministara BiH je odlučno da se konačno počne s borbom protiv korupcije i ta volja je već demonstrirana. Nije mi jasno zašto se Milorad Dodik prepozna svaki put kada netko govori o borbi protiv kriminala i korupcije'', rekao je Crnadak ističući da on u svojim razgovorima s stranim dužnosnicima ne vodi nikakvu kampanju protiv predsjednika RS-a.

Uvjeren je da postoji istina da vlast u RS ima plan za obračun s opozicijom u tom entitetu. Smatra i da je aktualna vlast „pripremila određene pojedince koji su na sve spremni, kako bi za koji mjesec produžili vlast režima u RS“.

Govoreći o nedavnoj posjeti Velikoj Britaniji, rekao je da je to bila veoma važna posjeta jer je učvršćena podrška Velike Britanije na europskom putu BiH. Također, prenijeto je opredjeljenje BiH za provođenje neophodnih ekonomskih reformi, te borbu protiv korupcije, ali to ne može uspjeti ako svako ne bude radio svoj posao.

''Uloga entiteta i države mora biti precizno definirana'', ponovio je Crnadak.

Dodik teško izvrijeđao Igora Crnatka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je danas tvrdnju da predstavnici Saveza za promjene u vlasti na nivou BiH „vrše nacionalnu izdaju RS“, jer Vijeće ministara BiH „nazivaju vladom“.

Posebno je optužio ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka da je nedavno na gostovanju u emisiji BBC-a nazvao Vijeće ministara BiH „vladom BiH“.

Dodik je danas iznio i optužbe osobno na šefa bh.diplomacije da je „periferna ličnost“, „nedorastao“, „skorojević“, „prolazna karikatura u političkom životu“, „turbo izdajnik“...

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci, između ostalog, rekao da će „njega riješiti narod, a ne Crnadak“.

''Ako su spremni vršiti nacionalnu izdaju, kao što radi Crndak, rušeći Ustav i promovirajući Vijeće ministara, koje nije vlada, u vladu BiH, sve što kažu o meni nije važno, ustvrdio je Dodik.

Za Savez za promjene je rekao da deset godina priča o nekim uhićenjima, a da se ništa ne događa, te istaknuo da trebaju već jednom prestati “s tom harangom“.

Pojašnjavajući što znači njegova izjava da ide u konačni obračun s opozicijom u RS, Dodik je naveo „da to ne znači da će netko uzeti pušku, već da će se politički obračunati s nekima kao što je Crnadak te da želi da narodu ukaže na "izdaju koju vrši Savez za promjene svaki dan“.

Dodik je i za člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića rekao da se nije želio zauzeti da BiH ima stav ranije predlaganoj britanskoj rezoluciji o Srebrenici. Za Ivanića je naveo da je "kukavica" i "kalkulant".

Kopirati
Drag cursor here to close