BiH ometa dijalog

Ni treći put vlasti BiH nisu spremile papire za pregovore s EU

Vijesti / Flash | 27. 02. 2014. u 14:52 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija izrazila je veliko žaljenje što nije mogao biti održan sastanak Privremenog pododbora Europske unije i Bosne i Hercegovine za trgovinu, industriju, carine, poreze i suradnju s drugim zemljama-kandidatima, koji je bio planiran za 26. veljače u Bruxellesu.

Iz Delegacije EU u BiH podsjećaju da se, u skladu s Privremenim sporazumom između EU i Bosne i Hercegovine, niz službenih sastanaka održava tijekom cijele godine radi razgovara o oblastima obuhvaćenim Sporazumom.

Ističu da su vlasti Bosne i Hercegovine obavijestile Europsku komisiju da nisu obavljene neophodne interne procedure za odobravanje dokumenta s temama za diskusiju kao ni imenovanje delegacije BiH, te da je ovo treći put zaredom da sastanak pododbora nije mogao biti održan.

Europska komisija sa žaljenjem je izjavila da Bosna i Hercegovina nije u mogućnosti da iskoristi već uspostavljenu strukturu pododbora u okviru Privremenog sporazuma, te da se sustavno narušava dijalog između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije o približavanju standardima i politikama EU.

Naglašavaju da su ovi sastanci potrebni za napredak na putu europskih integracija, a da ovakvo ometanje usporava taj proces.

- To je još jedan jasan znak da je postojanje efikasnog mehanizma koordinacije u BiH od najveće važnosti. Pozivamo vlasti u BiH da riješe ove nesporazume i da se angažiraju u konstruktivnom dijalogu. Na taj način, može se raditi na rješavanju pitanja koja su od važnosti za sve građane, a relevantna su i za europsku budućnost zemlje - priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close