Ni traga, ni glasa

Nitko ne zna šta je sa cjepivom koje je FBiH direktno nabavila od Kine

Čekaju se nove donacije. No, i dalje ni traga ni glasa od kineskog cjepiva Sinopharm iz direktne nabavke Federacije BiH.
Vijesti / Flash | 27. 06. 2021. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjere se ukidaju i ublažavaju, a cjepiva ima jako malo. Ovog vikenda u Zetri nije bilo cijepljenja. Čekaju se nove donacije. No, i dalje ni traga ni glasa od kineskog cjepiva Sinopharm iz direktne nabavke Federacije BiH. Cijepljenje bh. građana za to vrijeme u Srbiji se nastavlja.

Nemali broj bh. građana već je bio ili planira ići u Srbiju na cijepljenje. No, najveći broj njih izgleda, ipak će čekati svoj red u BiH.

Šta se događa sa prvom direktnom nabavkom kineskog cjepiva u Federaciji, nitko ne zna. Iz Federalne vlade i Zavoda za javno zdravstvo, i danas bez odgovora. A uskraćeni odgovora ostali smo i od državnog Ministarstva civilnih poslova. Koliko je ukupno cjepiva stiglo u našu zemlju? Koliko je građana cijepljeno, u i izvan BiH – nismo dobili odgovor, prenosi N1.

Prema ranijim informacijama iz Federalnog Zavoda za javno zdravstvo, u tom entitetu cijepljeno je tek blizu 82.000 građana. Pristiglo je nešto više od 280.000 cjepiva. Pretežno donacije. Određen broj iz raznih mehanizama, poput Covaxa i EU4Health.

“Ti podaci su, oni zapravo govore da cijepljenje ide, ali nezadovoljavajućim tempom kako bismo mi to možda htjeli, i što bi bilo zapravo bolje. Treba to odmjeriti naravno sa stanjem u drugim državama, onim u regiji ali i svijetu, osobito imajući u vidu broj stanovnika”, pojasnio je Siniša Skočibušić, direktor ZZJZ FBiH 24.6.2021.

U Republici Srpskoj nešto manje građana je potpuno cijepljeno, no u taj entitet stiglo je više cjepiva, doniranih ali i kupljenih.

“U Republiku Srspku je do sada stiglo 340.370 cjepiva, različitih proizvođača, ukupno pet proizvođača Sputnik V, Pfizer, Astra Zeneca, Sinovac i Sinopfarm. Najveći dio cjepiva je već upućen a teren. Ostale čekaju preuzimanje, odnosno, tjedno se određena količina preuzima od svake zdravstvene ustanove i vrši se proces cijepljenja”, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U sarajevskoj Zetri nastavljena je imunizacija tek nekolicine građane. Revakcinacija onkoloških pacijenata. Cijepljenje većeg broja građana možemo očekivati sljedećeg tjedna, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close