Sarajevo i Zenica

Neznatan pad zagađenja; Liječnici preporučuju maske

Vijesti / Flash | 28. 12. 2016. u 09:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svim mjernim mjestima jutros osim u Živinicama zabilježena je mnogo niže koncentracije zagađujućih materija. U Zenici su koncentracije sumpordioksid višestruko niže nego jučerašnje, a i koncentracije prašine su prilično niske.

Do kraja dana i sutra se mogu očekivati prekoračenja graničnih vrijednosti zagađujućih materija, no u znatno manjem obujmu nego je to bilo prethodnih dana.

Trenutni, relativno povoljni metorološki uslovi s aspekta kvaliteta zrak, potrajat će još danas i sutra, a od petka se očekuje ponovna postupna stabilizacija atmosfere i vjerojatna porast koncentracija.

Kvaliteta zraka jučer je ozbiljno narušen na skoro svim mjernim mjestima u Federaciji BiH, međutim do kraja dana došlo je do naglog pada koncentracija zagađujućih materija na svim mjernim mjestima.

Jak vjetar je puhao na visini i dva dana ranije, međutim nije se spuštao u kotline kako bi rastjerao polutantima zagađeni zrak sve do jučer.

Srednje dnevne koncentracije pojedinih zagađujućih materija bile su i jučer vrlo visoke u svim gradovima iz kojih FHMZ prikuplja podatke.

Tako je u Zenici jučer ponovo zabilježeno prekoračenje propisanih graničnih vrijednosti sumpordiokisda, i lebdećih čestica, slično kao i u Tuzli i Živinicama. U Sarajevu su bilježeni jako visoki dnevni prosjeci lebdećih čestica. Slično je bilo i ostalim gradovima.

Ipak, jučerašnji prosjeci su bili niži za 20-30 posto odnosu na prethodni dan, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Oslobođenje javlja kako je koncentracija štetnih čestica i dalje je izuzetno velika, te liječnic ipreporučuju izlazak vani samo u krajnjoj nuždi uz korištenje određenih maski i boravak na planini.

Liječnik u Službi za zaštitu i unapređenje životne sredine Zavoda za javno zdravstvo Sarajevske županije Zlatan Hamza potvrdio je da, kada je u pitanju kvaliteta zraka, bilježi se neznatan pad u odnosu na ranije vrijednosti obzirom da su se malo promijenile i vremenske prilike.

"Čestice su u padu ali, su još uvijek ozbiljna prijetnja po zdravlje stanovnika. Ono što može i što će riješiti problem je pojava vjetra i ozbiljnijih padavina. Preporuke koje plasiramo u javnosti za građane su manje više iste. Znači, to je smanjenje kretanja u najvećoj mogućoj mjeri, izlaziti samo po potrebi. Ukoliko se izlazi vani treba da se koriste zaštitne maske sa odgovarajućim filterima. To su maske koje posjeduje europski standard FFP filter 2 ili 3 ili američki standard N95 ili N99", pojasnio je Hamza.

S druge strane, pojedini mediji, vjerojatno zbog novogodišnjeg imidža i dočeka na otvorenom koji bi trebao privući turiste u Sarajevo, navode kako je u zadnja dva dana zrak u glavnom gradu BiH ''čist kao na planinama''. 

Kopirati
Drag cursor here to close