Mektić

Nezavisni policijski odbor treba biti smijenjen

Vijesti / Flash | 05. 04. 2016. u 16:08 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić smatra da Nezavisni policijski odbor treba biti smijenjen, navodeći da nije zadovoljan njegovim radom u proteklom razdoblju.

U izjavi novinarima, Mektić je kazao da Nezavisni odbor u prošloj godini nije praktično ni radio, jer se nije sastajao jedan period te da dugo vremena nije mogao usvojiti vlastiti izvještaj o radu.

Također, kako je ustvrdio, Nezavisni policijski odbor je različitom primjenom istog člana zakona unio "dosta konfuzije" kada je u pitanju utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika i rukovodnih policijskih službenika.Kao primjer je naveo da je prije nepunih mjesec dana u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) suspendirano 12 policijskih službenika, “samo zbog toga što je protiv njih otvorena, odnosno pokrenuta istraga kod Tužiteljstva BiH“.

''Tu je u potpunosti primijenjen Zakon o policijskim službenicima, a u slučaju bivšeg direktora SIPA-e Gorana Zupca Nezavisni policijski odbor nije htio poduzeti nikakvu radnju i mjeru o pitanju njegove suspenzije iako je, ne samo imao otvorenu istragu, nego potvrđenu optužnicu i prvostupanjsku presudu'', istaknuo je Mektić.

Navodi da je na taj način Nezavisni policijski odbor uveo praksu da se policijski službenici koji nisu rukovodni nalaze u takvoj situaciji da budu suspendirani kod same istrage, a kod rukovodnih policijskih službenika čeka se pravosnažnost presude. Mektić poručuje da treba biti imenovan novi Nezavisni policijski odbor koji će se isključivo držati zakona te da o pitanju odgovornosti za sve policijske službenike važe ista pravila.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH će na današnjoj sjednici razmatrati Izvještaj o radu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine za 2015. godinu i Plan njegovog rada za 2016.

Ovaj dom će najvjerojatnije na sljedećoj sjednici razmatrati Izvještaj o radu Privremene zajedničke komisije PSBiH za preispitivanje rada Nezavisnog odbora PSBiH.

Predsjedavajuća ove komisije Maja Gasal-Vražalica je predložila uvrštavanje ovog izvještaja u dnevni red današnje sjednice, međutim, nakon glasanja zastupnika, njezin prijedlog nije dobio potrebnu većinu.

Kopirati
Drag cursor here to close