Anketa

Nezaposlenost, kriminal ili ekstremizam: Što je građanima u BiH najveći problem?

Vijesti / Flash | 18. 04. 2017. u 12:19 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Bosne i Hercegovine smatraju, njih 55 posto, da je najveći problem u državi nezaposlenost i organizirani kriminal. Za pojam „nasilni ekstremizam“ čulo je 22 posto građana, koji smatraju da se navedenim problemom država dovoljno ne bavi.

Prema istraživanju javnog mnijenja o temi „Razumijevanje i sprečavanje nasilnog ekstremizma i stranog utjacaja u BiH”, koje je danas predstavila Komisija za informiranje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u suradnji s Međunarodnim republikanskim institutom (IRI), 77 posto bh. građana "ne zna tko su osobe koje se vežu uz nasilni ekstremizam". Negativno mišljenje o ISIL-u ima ih 88 posto (Bošnjaka 85 posto, Hrvata 96 posto, Srba 92 posto), a dva posto podržalo bi osobu koja želi otići na strana ratišta.

Kao najveće sigurnosne prijetnje građani u BiH naveli su organizirani kriminal i konflikte između religijskih grupa. Također, odlazak na strana ratišta za 60 posto građana predstavlja prijetnju.

Predsjednik Komisije Damir Mašić istaknuo je da je kvantitativno istraživanje obuhvatilo više od 1.500 ispitanika iz cijele BiH, a kvalitativno istraživanje se sastoji od osam fokus grupa. Oba istraživanja su provedena u siječnju i veljači ove godine.

Govoreći o pristupanju EU i NATO-u, predstavnici IRI-e kazali su da je većina građana izjavila da je Europska unija najveći donator u BiH, a kojoj su inače više skloniji nego NATO-u. Vojno-politička sigurnost i povećanje broja investicija za njih su pozitivni razlozi ulaska BiH u NATO.

Ulazak BiH u EU snažno podržava 65 posto Bošnjaka, 59 posto Hrvata i 18 posto Srba.

Ispitivanja stavova građana o stranom utjecaju pokazala su i to da 64 Bošnjaka, 56 Hrvata i 26 posto Srba smatra da SAD pozitivno djeluje u BiH, a o utjecaju Rusije u državi pozitivno mišljenje istaklo je 89 Srba, 43 posto Hrvata i 29 posto Bošnjaka.

Većina ne odobrava da strani državljani kupuju zemljišta u BiH, a među saveznicima države naveli su Tursku, Njemačku...Sedamdeset posto građana podržalo bi uvođenje turskog jezika u osnovnim školama, a 35 posto ruskog jezika.

Glavni izvori informiranja ispitanika u ovom istraživanju su televizija (65 posto), internet (32 posto), facebook i portali (16 posto)...

Uz predsjednika i tajnika Komisije Damira Mašića i Almedinu Bulić, te predstavnike IRI-a, prezentaciji su prisustvovale samo tri zastupnice Vesna Švancer (potpredsjedavajuća Zastupničkog doma), Jasna Duraković- Hadžiomerović i Amra Kunovac.

Inače, na prezentaciju istraživanja javnog mnijenja bili su pozvani zastupnici i izaslanici Parlamenta FBiH, rukovodstvo i predsjednici radnih tijela oba doma, predstavnici Vlade FBiH, organizacija civilnog društva, medija, te međunarodnih organizacija i diplomatskih misija u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close