Vremeplov

Nevrijeme iz 1937. godine - ''Mostar je najviše oštećen''

Sa stranica starog tiska - Mostar je najviše oštećen naslov je teksta od 14 rujna 1937. godine
Vijesti / Flash | 15. 09. 2023. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U članku iz beogradske ''Pravde'', od 15. rujna 1937. godine, izvještavalo se o nevremenu koje je pogodilo Mostar, a koje je pratilo izlijevanje Radobolje.

''Strahovito nevrijeme koje je vladalo u toku jučerašnjeg dana u čitavoj Bosni i Hercegovini prošlo je srećom, bez velikih žrtava. Mjestimična provala oblaka praćena vjetrovima, prouzrokovala je veliku štetu koja se cijeni na nekoliko milijuna dinara. Naročito je velika šteta počinjena u Hercegovini.

Nema mjesta koje nije nastradalo, a najveću štetu pretrpio je Mostar koji je od jučer poplavljen vodom u visini preko jednog metra.

''Ogromna količna vode sručila se na grad''

Čitav zapadni deo grada poplavljen je na nekoliko kvadratnih kilometara. Ima mjesta gdje je sinoć voda dostigla blizu dva metra visine. Najstrašnije je bilo oko pet sati popodne kad su naišli oblaci, uz strahovitu grmljavinu i vjetar.

Ogromna količina vode sručila se na grad, nadolaženje brdskih potoka i rijeke Radobolje koja se izlila iz korita i poplavila Šetalište Vojvode Mišića, Lašku ulicu (vjerojatno misli na Liska ulicu), Rondo, Bijesak (Pijesak) ulicu sve do Zahumske ulice, Carnik (Carina) ulicu, Aleju Uzdisaja, čitav kraj Bakamluk i Ilićevu (Ilićka) ulicu.

Foto: CIDOM / Poplava u Mostaru iz 1937. godine

U Bakamluku nema kuće, u čije podrume i prostorije nije prodrla voda. Namještaj je oštećen. Baštu kavane Balinovac i baštu 'Bled' voda je poplavila tako da je onemogućeno spašavanje inventara. Na površini vode plivali su dijelovi namještaja. Stanovništvo se povuklo u one dijelove grada, u kojima se voda nije zadržala.

Sudbina djeteta

Zasad se ne zna za sudbinu jednog četverogodišnjeg djeteta koje roditelji traže na sve strane.

Misli se da ono nije žrtva poplave, već se s ostalim bjeguncima sklonilo u neku kuću. U roku od tri dana Neretva je nadošla toliko da je njena voda pet metara iznad normale.

O nesreći koja je zadesila stanovništvo Mostara obaviještene su sve požarne čete koje su odmah pristupile spašavanju nejake djece i pojedinaca. Radovi na spašavanju su u velikoj mjeri otežani, jer kiša i dalje pada. Ulicama teku čitave bujice koje plave još nepoplavljene dijelove grada'', navodi se u članku iz 1937. godine.

U tekstu, kako navode Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago koji su priredili ovaj tekst ranije, uočavaju nazive mostarskih ulica kojih više nema, kao i nekoliko pogrešno napisanih naziva: Šetalište Vojvode Mišića, Laška ulica, Bijesak ulica, Zahumska ulica, Carnik ulica, Aleja Uzdisaja i Ilićeva ulica, bašta Bled…

Kopirati
Drag cursor here to close