Nevini stradaju

Neviđeno: Izraelski vojnici odbijaju službu zbog savjesti

Vijesti / Flash | 12. 09. 2014. u 10:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četrdesetak pričuvnih časnika i vojnika najprestižnije izraelske vojne obavještajne jedinice odlučilo je više ne služiti, odbivši sudjelovati u "zloupotrebama" počinjenim protiv Palestinaca, navodi se u pismu objavljenom u petak u tisku.

Ako je vjerodostojno, pismo, čiji su odlomci objavljeni u dnevnom listu velikog tiraža Yediot Aharonot, jedno je od najvećih izraza prigovora savjesti u Izraelu.

Četrdeset i tri potpisnika, muškaraca i žena, služili su u jedinici 8200, obavještajna vojna služba s najvećom časti, objašnjava se u novinama. Specijalisti u cyberobrani, jedinica 8200 se često uspoređivala s američkom NSA (National Security Agency). Rezervisti, 43 vojnika, su mogli biti pozvana u svakom trenutku.

Međutim, ovi vojnici, čija imena novine nisu otkrile, ne žele više "nastaviti služiti u ovom sustavu koji utječe na prava milijuna ljudi", piše u njihovom pismu poslanom premijeru i načelniku stožera.

Nijedno svjedočenje ovih "refuzniksa" (izraz označava Izraelce koji odbijaju služiti) nije povezano s ratom koji je vođen u srpnju i kolovozu u Pojasu Gaze.

U pismu 43 vojnika se spominje njihova glavna uloga u operacijama ciljane eliminacije koju prakticira vojska. Jedna žena govori o identifikacijskoj greški koju je ona počinila i koja je odvela u smrt jedno dijete. Drugi su se požalili da su morali slušati najintimnije razgovore Palestinaca.

''Pozivamo sve vojnike koji trenutno služe u ovoj jedinici ili koji žele u njoj služiti, sve građane Izraela da slušaju svoj glas protiv ovih zloupotreba i djeluju kako bi se one zaustavile'', piše u njihovom pismu.

Četrdeset i tri osobe koje su iznijele prigovor savjesti se suočavaju sa zatvorskom kaznom.

Kopirati
Drag cursor here to close