VSTV

Neutemeljena i neprimjerena izjava ministra Dragana Mektića

Vijesti / Flash | 07. 12. 2015. u 19:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) nije poznato na temelju kojih informacija je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izveo zaključak da VSTV BiH, odnosno član VSTV-a BiH Goran Nezirović i direktor Tajništva VSTV-a BiH Admir Suljagić vrše opstrukciju izbora tužitelja u Tužiteljstvo BiH, koji se provode u cilju povećanja kapaciteta Tužiteljstva BiH i pojačanog rada na predmetima terorizma.

Ovo je danas priopćilo VSTV BiH, koje smatra neprimjerenom izjavu Mektića s obzirom na to da se ova izjava ne temelji na činjenicama. Iz VSTV-a ističu da član VSTV-a BiH Goran Nezirović ni na koji način nije sudjelovao niti bio dio natječajne procedure za spomenute pozicije.

Takođe, navode da direktor Tajništva VSTV-a BiH Admir Suljagić, u skladu sa pozicijom koju obnaša i nadležnostima koje ima, nema nikakav utjecaj na izbor i imenovanje nositelja pravosudnih funkcija, te da je Odjel za imenovanje, za čije funkcioniranje odgovara direktor Tajništva VSTV-a BiH, pružio pravnu, administrativnu i logističku podršku ovom procesu.

VSTV BiH je, stoji u priopćenju, u potpunosti ispoštovao proceduru za izbor spomenutih tužitelja o čemu govore i sljedeće činjenice.

"Na zahtjev glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, na sjednici VSTV-a BiH koja je bila održana 28. svibnja 2015. godine, donesena je odluka kojom je proširena sistematizacija u Tužiteljstvu BiH za pozicije osam tužitelja."

"Odluka je uslijedila nakon što je glavni tužitelj Tužiteljstva BiH 19. svibnja uz zahtjev za povećanje sistematizacije za osam pozicija, dostavio i potvrdu Vijeća ministara BiH da su osigirana financijska sredstva za ove pozicije."

"Odmah po okončanju spomenute sjednice, natječaj za navedene pozicije je raspisan 2. lipnja, a zatvoren 16. lipnja."

"Kvalifikacijsko testiranje za spomenute pozicije je provedeno u periodu od 17. do 18. rujna, odnosno 21. listopada. Pismeno testiranje je provedeno 6. i 11. listopada, dok su intervjui provedeni 21. i 23. listopada, odnosno 17. studenog."

"Odmah po okončanju natječajne procedure, izbor za pozicije tužitelja Tužiteljstva BiH je stavljen na dnevni red sjednice VSTV-a BiH koja je bila planirana za 26. i 27. studeni. Sjednica VSTV-a BiH je odgođena za 7. prosinac zbog nedostatka kvoruma o čemu je javnost pravovremeno informirana."

Također, u priopćenju se navodi da je VSTV BiH na sjednici 2. i 3. rujna donijelo zaključak da se ne imenuju suci i tužitelji u one institucije u kojima su imenovani nositelj pravosudnih funkcija koji se financiraju iz IPA sredstava.

"VSTV BiH je u potpunosti ispoštovao sve procedure vezane za ovaj natječaj (kao i sve druge natječje) i pravovremeno informirao javnost o svim relevantnim informacijama vezanim za održavanje sjednice na kojoj je planiran izbor tužitelja u Tužiteljstvo BiH."

‘’Vezano za pisanja nekih medija, želimo informirati javnost da je međunarodni suradnik Francesco Caruso uposlenik VSTV-a BiH, a ne Misije OSCE-a u BiH, kako su pisali neki mediji. Caruso je na poziciju nezavisnog međunarodnog suradnika VSTV-a BiH imenovan nakon što je provedena javna natječajna procedura i financira se iz IPA sredstava’’, navode iz VSTV-a.

Na današnjoj sjednici VSTV-a BiH izabrano je osam tužitelja Tužiteljstva BiH, priopćeno je iz VSTV-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close