bez prava i pravde

Neučinkovito i pristrano pravosuđe u BiH pod utjecajem bošnjačke politike

Vijesti / Flash | 12. 03. 2015. u 14:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članica Izvršnog i Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Dušanka Majkić izrazila je danas nezadovoljstvo povodom Odluke Tužiteljstva BiH o neprovođenju istrage protiv Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg zastupničkog doma PSBiH, a koja se odnosi na prijavu u vezi s ratnim događanjima u Vozući, općina Zavidovići.

"Slučaj Džaferović" je ponovo pokazao da u ovoj zemlji ne postoje pravo i pravda i da aršini koji važe za jedan narod ne važe i za ovaj drugi, srpski narod'', navela je Majkić na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Ustvrdila je "da je neučinkovito i pristrano pravosuđe pod izravnim utjecajem bošnjačke politike, prvenstveno, Stranke demokratske akcije (SDA)", izražavajući žaljenje "što je Srpska demokratska stranka (SDS) stala uz SDA i omogućila prikrivanje u sudioništvu za ratne zločine".

Podsjetila je da je izdano naređenje o neprovođenju istrage protiv Šefika Džaferovića i drugih, da su odbačene sve optužbe, te konstatirano da ne postoje osnovi sumnje da je Džaferović počinio bilo kakvo kazneno djelo.

Epilog "brzog čitanja"

Ustvrdila je, također, da je to epilog "brzog čitanja" postupajućeg tužitelja predmeta od 15.000 stranica, navodeći da se radi o tužitelju Kasimu Halilčeviću iz odjela III Tužiteljstva BiH.

''Neobično je da nijednog trenutka nije proveo istragu ni po jednom od 15.000 dokumenata i videozapisa koje je Mirsad Kebo (bivši potpredsjednik FBiH) dostavio Tužiteljstvu'', navela je Majkić, dodajući da je "ovakva odluka bazirana isključivo na iščitavanju...".

Istovremeno, ocijenila je "da je takvo pravosuđe kočnica pomirenju naroda na ovim prostorima", te ukazala na odgovornost međunarodne zajednice za stanje u bh. pravosuđu, "jer je dala suglasnost za ključne ljude, koji su na čelu pravosudnih institucija".

''Žao mi je što srpski političari nisu jedinstveni na ovom planu. Žao mi je što se dijelimo ovdje, gdje nema mjesta za podjelu. Žao mi je što obitelji srpskih žrtava čekaju satisfakciju'', kazala je Majkić, najavljujući da će SNSD razmotriti daljnje korake u vezi sa spomenutim pitanjima, te da će se već u subotu, za kada je zakazana sjednica najviših organa Stranke, odrediti o modalitetima djelovanja.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi sa činjenicom da se Kebo tek nakon 20 godina oglasio u vezi sa spomenutim slučajem, Majkić je kazala "da je časno ako želite da ne sakrijete zločine, odnosno da je mnogo veća sramota otići s ovog svijeta sa svim onim što znate".

Ništa nije slučajno

''Kebo nije držao to u svom džepu. Mora da mu je neko uredno to spremio, zapakovao i predao, tako da nije to ništa slučajno'', dodala je.

Podsjetimo, bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo podnio je Tužiteljstvu BiH 16. veljače prijavu protiv Sakiba Mahmuljina i Šefika Džaferovića zbog sumnji o počinjenom kaznenom djelu - neprijavljivanja ratnog zločina nad civilima srpske nacionalnosti u mjestu Vozuća, općina Zavidovići. Džaferović je u tom razdoblju obavljao dužnost načelnika Centra službi sigurnosti Zenica, a Mahmuljin zapovjednika Trećeg korpusa Armije RBiH.

U međuvremenu, Tužiteljstvo BiH izdalo je naredbu o neprovođenju istrage protiv Šefika Džaferovića za navodni ratni zločin.

Kako mediji prenose pozivajući se na službenu dokumentaciju, "ne može se zaključiti da postoje osnove sumnje da je Džaferović počinio bilo kakav zločin". Tužiteljstvo BiH je odbacilo optužbe i protiv Sakiba Mahmuljina, protiv kojeg je, također, dostavljena obimna dokumentacija o navodnim ratnim zločinima.

Kopirati
Drag cursor here to close