momčilo krajišnik

Netko pokušava napraviti kaos u RS i BiH

Vijesti / Flash | 17. 02. 2016. u 15:16 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske i predsjednik Asocijacije 'Osnivači Republike Srpske' Momčilo Krajišnik u razgovoru za Sputnik iznio je stavove u vezi sa aktualnom politikom u Bosni i Hercegovini sa posebnim osvrtom na Republiku Srpsku. Krajišnik je u govorio i o Haškom Tribunalu, Daytonskom sporazumu, ali i o pristupanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

''Politička situacija u Bosni i Hercegovini je loša. Bolje rečeno može se usporediti s nekim dramatičnim trenucima iz naše skorije prošlosti. Neke nevidljive snage pokušavaju napraviti kaos i u RS i u BiH. Nisam sretan što u srpskom političkom bloku vlada određena netrpeljivost i razmimoilaženje'', kaže on.

Govorec´i o prijemu BiH u Europsku uniju Krajišnik kaže da BiH ne može ostati otok koji je okružen državama–članicama EU, ali smatra da je loše to što je taj cilj pogrešno postavljen.
''Treba neke stvari prepisati sa Zapada, ali sam siguran da je vec´ina njih nespojiva sa našim mentalitetom i interesima. Takva BiH nije spremna za EU. Mislim da narod treba pitati, želi li biti EU. Dakle, treba održati referendum prije odluke o pristupanju u oba entiteta.“

Kada je riječ o Daytonu, Krajišniku pomalo smeta što su neke teme u BiH tabu.

''Niko ne smije reći da bi se Bosna i Hercegovina, recimo, trebala podijeliti. Ako netko govori o podjeli Velike Britanije i Španjolske, onda nema razloga da to pitanje u Bosni bude tabu tema. Bosni i Hercegovini ne bi trebalo biti nametnuto nijedno rešenje. Znači, ako Srbi žele, recimo, da se RS izdvoji moraju reći i zašto“, smatra on.Napominje i da isto važi i za Hrvate ili Muslimane koji žele unitarnu Bosnu.

''Dakle, sva ta mišljenja treba staviti na stol i legitimni predstavnici sva tri naroda trebaju naći rješenje'', ističe Krajišnik.

Bivši predsjednik ratne Skupštine RS kaže da je problem što muslimanska strana stalno poziva strane faktore u pomoc´ kako bi nametnula unitarnu Bosnu. On vjeruje da su strani predstavnici koji dolaze u BiH i pomažu tu ideju u stvari — neznalice. Ne zato što su, kako kaže, loši političari, vec´ zato što ne poznaju dobro situaciju.

''Bosni se ne može nametnuti rješenje i zato smatram da ona ne može opstati. Zbog toga se čak i ratovalo i ta manira nametanja mora prestati. Ne može netko jednostavno odlučiti da se ukine Dan Republike Srpske… Zbog specifičnosti BiH svi bi trebali voditi računa da ima što manje sukoba, a pošto do njih dolazi, svaki put je BiH ugrožena. Ipak, ako se ne nađe rešenje, skeptik sam što se tiče opstanka BiH. Nitko od Srba nije srectan što je RS u BiH, ali ako je to propisano Daytonskim sporazumom onda BiH treba dati šansu, ali bez da netko nekome namec´e rješenja“, ističe Krajišnik.

Krajišnik kaže da je uloga visokog predstavnika po Daytonu sasvim drugačije zamišljena. Kaže da je ona imala smisla jedno vrijeme, ali da se pretvorila u tutorstvo.

''Često se govori da BiH pod protektoratom, što nije točno. Druga je stvar što netko to želi tako predstaviti. Visoki predstavnici su u BiH nametali rešenja što nije njihova uloga niti njihovo ovlaštenje. Nitko se u BiH nije složio da imaju nadležnost koju su sami sebi dali. Mislim da svako tko je na tom mjestu, a ima imalo časti treba reći nec´u sudjelovati u ovome, jer nisam za to ovlašten. Visoki predstavnik je trebao napustiti Bosnu. Predstavnici tri naroda trebaju djesti i dogovoriti se, a ukoliko ne uspiju onda se treba uključiti neko sa strane“, kaže on.

Kopirati
Drag cursor here to close