Nove netrepeljivosti

Netanyahu: Pozivam sve francuske Židove da se vrate svome domu u Izrael!

Vijesti / Flash | 11. 01. 2015. u 13:50 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovotjedni smrtonosni napadi ponovo su započeli natjecanje između izraelske i francuske vlade u umirivanju francuske sve napetije židovske zajednice.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu stigao je u Pariz kako bi nazočio skupu jedinstva u znak solidarnosti s francuskim žrtvama, pri čemu je poručio Židovima da se "vrate svom domu, Izraelu".

Ovo nije prvi put da Netanyahu koristi napad islamističkih ekstremista u Francuskoj kako bi apelirao na tamošnje Židove da se presele u Izrael.

''Poručujem svim Židovima u Francuskoj, svim Židovima u Europi, da Izrael nije samo mjesto kojem se okreću tijekom svoje molitve, izraelska država je vaš dom'', rekao je Netanyahu, a prenijela je francuska državna novinska agencija AFP.

Odgovarajući s mjesta gdje su četiri taoca ubijena u Parizu u petak, francuski premijer Manuel Valls odgovorio je na Netanyahuove primjedbe kazavši da "Francuska bez svojih Židova nije Francuska".

''Već nekoliko godina francuski Židovi strahuju. Danas smo svi Charlie, svi policajci, svi francuski Židovi'', rekao je Valls.

Izraelski premijer pokušao je ranije namamiti francuske Židove u njegovu zemlji. Nakon napada islamiste Muhameda Meraha u i oko Toulousea na jugozapadu Francuske u ožujku 2012. godine, Netanyahu je tijekom posjete Francuskoj izjavio: "Uvijek poručujem Židovima, gdje god da se nalaze, dođite u Izrael i učinite ga svojim domom".

To je pokrenulo rat riječima s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, koji je kritizirao Netanyahua jer je svoju posjetu pretvorio u predizbornu kampanju za izbore koji su bili održani nekoliko mjeseci kasnije.

''Netanyahu je došao u Francusku kako bi iskoristio da dobije podršku za predizbornu kampanju. Jer sam ja bio tamo, on je ublažio svoju retoriku, ali nije dobro što je pretvorio ovu ceremoniju u izborni sastanak. To nije bilo prikladno'', kazao je Hollande u privatnim komentarima koji su kasnije iscurili u javnost.

Netanyahu se nije puno bolje slagao ni sa Hollandeovim desno orijentiranim prethodnikom.

Smatralo se da Nicholas Sarkozy ima bliske odnose s izraelskim liderom, ali je tijekom samita G20 u studenom 2011. godine zaboravio da mu je mikrofon uključen, pa se moglo čuti kako američkom predsjedniku Baracku Obami govori: "Ne podnosim Netanyahua. On je lažov".

Kopirati
Drag cursor here to close