Kao židovsku državu

Netanyahu: Ako žele mir, Palestinci trebaju priznati Izrael

Vijesti / Flash | 04. 03. 2014. u 18:08 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u utorak svjetske sile da ne dopuste Iranu da zadrži sposobnost da obogaćuje uran, i zatražio je da Palestinci priznaju Izrael kao židovsku državu ukoliko žele mir.

Obraćajući se proizraelskoj grupi AIPAC u Washingtonu nakon razgovora u Bijeloj kući u ponedjeljak, Netanyahu nije ponudio nikakve nove inicijative za bliskoistočne probleme, koji su često dovodili do zatezanja odnosa između njegove vlade i američke administracije, prenosi Reuters.

Netanyahu je ponovio protivljenje mogućnosti da sporazum o ukidanju nekih aspekata iranskog spornog nuklearnog programa omogući toj zemlji da zadrži neke tehnologije koje imaju potencijal za proizvodnju atomske bombe.

Svi aspekti tog programa moraju se ukinuti, kazao je Netanyahu, dodajući da se diplomatski pritisak na Teheran treba pojačati - nasuprot ublažavanju sankcija ponuđenom u prijelaznom sporazumu postignutom u novembru prošle godine sa Sjedinjenim Državama i pet ostalih svjetskih sila.

''Nažalost, vodeće sile svijeta razgovaraju o ostavljanju Irana s kapacitetima za obogaćivanje urana. Nadam se da neće učiniti to, jer bi to bila teška greška. Time bi se Iran ostavio na pragu da postane nuklearna sila'', kazao je.

Okrećući se Palestincima, s kojima je Izrael obnovio mirovne pregovore u julu prošle godine uz američko posredovanje, Netanyahu je izjavio kako je uvijek želio da se postigne sporazum. On je, ipak, stavio naglasak na to da Palestinci priznaju Izrael kao židovsku državu'', što su dugo odbijali.

''Vrijeme je, međutim, da Palestinci prestanu negirati povijest. Upravo kao što je Izrael spreman priznati palestinsku državu, Palestinci moraju biti spremni da priznaju židovsku državu'', izjavio je Netanyahu.

Kopirati
Drag cursor here to close