Osmanović

Nesklad u SDA zbog županija: Ne daj, Bože, trećeg entiteta

Vijesti / Flash | 11. 01. 2016. u 08:09 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nikad SDA neće prihvatiti da se ide u pravcu, ne daj Bože, stvaranja nekog trećeg entiteta'', rekao je za Oslobođenje Adil Osmanović, državni ministar civilnih poslova i zamjenik predsjednika SDA.

Istaknuo je kako SDA ostaje opredijeljena svojim proklamiranim principima, da BiH treba biti ustrojena po regijama, koje bi bile koncipirane na infrastrukturnom, zemljopisnim i drugim kapacitetima.

''Nismo još ni na jednom organu SDA otvorili pitanje okrupnjavanja županija. Inicijative ili ideje koje sada dolaze nisu službeni stav stranke'', rekao je Osmanović.

Kaže kako bi zatvaranje u neke monoetničke regije, kantone, entitete bilo bi pogubno za državu te da treba težiti europskim integracijama koje brišu državne granice, a ne praviti nove unutar BiH.

''Zalažemo se za ravnopravnost svih građana na cijelom prostoru države, a o modalitetima se da pričati, s tim da moramo ići u pravcu borbe za osnovna ljudska prava, dok bi zatvaranje u neke monoetničke regije, kantone, entitete bilo pogubno za državu. Nijedna država u Europi ne bi mogla egzistirati na takav način i ne vidim da bi BiH trebala ići u tom pravcu'', rekao je Osmanović čiji se istup o županija ne podudara s onim što je u javnost iznio predsjednik njegove stranke.

Podsjećamo, upravo je predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon povratka iz Bruxellesa rekao kako je najjednostavniji način ujedinjavati županije da bi se pojednostavila struktura unutar BiH. No istaknuo je kako bi se ujedinjenjem županija ''raščistile priče da će se stvarati novi entiteti''.

Izetbegović je u Bruxellesu, govoreći o temi Izgradnja države u Bosni i Hercegovini, u okviru konferencije u Europskom parlamentu povodom 20. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma, rekao kako treba ''ujedinjenjem županija smanjiti njihov broj s deset na tri-četiri te riješiti ono što se zove hrvatsko pitanje već u prvoj polovini iduće godine''.

Izetbegović je po povratku u Sarajevo iznio podatak da BiH ima više od 600 parlamentaraca, 14 zakonodavnih tijela, 13 ustava i 167 ministara te da ''ne postoji namjera, pri ujedinjavanju županije, da se prave etnički čiste županije''.

U novogodišnjem intervjuu i planovima za 2006. Izetbegović je pak rekao kako treba krenuti s ujedinjavanjem županija jer su neke od njih neodržive.

''Po meni bi trebalo krenuti od Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske koje su multietničke i imaju isti ustavni režim'', rekao je Izetbegović.

I SDA-ov koalicijski partner otvoreno se zauzeo za okrupnjivanje županije. Tako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao kako je jedno od rješenja za Federaciju spajanje županija.

''To bi značilo da ćemo biti jeftiniji bar 70 posto nego što smo danas'', rekao je Čović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close