rasprava zastupnika

(Ne)sigurnost u BiH: 'Današnji policajac nema autoritete prema običnim đilkošima'

Vijesti / Flash | 01. 12. 2015. u 15:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je u nastavku 4. sjednice razmatrao Informaciju o sigurnosti na području FBiH za prvih šest mjeseci ove godine. Tijekom rasprave predsjednik Kluba SDP-a BiH Elvir Karajbić upitao je koliko je sudskih vještaka procesuirano i osuđeno u FBiH, jer se "vještačenja vrše po želji naručitelja".

''Trebamo raspravljati o nesigurnosti u FBiH, a ne sigurnosti'', mišljenja je Karajbić. Pitanje sigurnosti u svim državama svijeta je, kaže zastupnik Kluba SBB-a BiH Munib Jusufović, dominatno, a samo u Federaciji BiH nije.

Zbrajanje 'žaba i baba'

''Mi smo jedna bajka koja je van ovog kozmosa, galaksije. Bez obzira na to što je navedeno povećanje kaznenih djela po grupama federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara kazao je da je stanje sigurnosti zadovoljavajuće. Ne možemo takav stav donositi zbrajajući „žabe i babe“. Kaznena djela terorizma ne mogu se kvalificirati kao prometna kaznena djela'', kazao je Jusufović.

Zastupnik Naše stranke Denis Gratz ističe da podaci iz Informacije pokazuju da je kriminalitet u FBiH u opadanju.

''U porastu su teška kaznena djela (korupcije za 45,5 posto, gospodarskog i financijskog kriminala za 10,3 i zloupotrebe opojnih droga za 7,6 posto. ). To je u izvještaju trebalo naglasiti, jer upravo ta djela izazivaju nesigurnost kod građana'', kaže Gratz.

Ukazao je na činjenicu da je u odnosu na prošlu godinu došlo do povećanja broja prometnih nesreća za 822 prometne nesreće i to uglavnom na području Županije Sarajevo. Ministarstvu unutarnjih poslova FBiH uputio je pitanje „Koje su mjere poduzete protiv osoba koje su istaknule zastavu ISIL-a ispred Predsjedništva BiH?“.

Zastupnik Kluba Demokratske fronte Mujo Hodžić sugerirao je da se na nasilnika treba gledati baš tako, a ne na to kojoj stranci pripada.

''Današnji policajac nema autoritete prema običnim đilkošima'', tvrdi Hodžić. Zastupnik Kluba SDA Dževad Hodžić smatra da se ne treba miješati pitanje terorizma i informacija sigurnosti za prvih šest mjeseci ove godine, jer su „to dvije različite stvari“.

''Čini mi se da je politizacija kada se kaže da je Vlada FBiH izmjenom Zakona o pomilovanju, koji je isključivo primijenjena odluka Ustavnog suda, zaštitila i ohrabrila kriminalce'', rekao je Hodžić.

(Ne)sigurnost zgrade parlamenta

Zaključio je da zastupnici trebaju vidjeti mogu li doprinijeti smanjenju broja prometnih nesreća kroz pooštravanje kaznenih mjera.Predsjednik Kluba BPS-a Jusuf Bubica skrenuo je pažnju da je otkriven samo jedan slučaj zagađenja okoliša te je zamolio da se poveća zaštita okoliša.

Zastupnik Koalicije HDZBiH, HSS, HKDU BiH, HSP dr. Ante Starčević, HSP Herceg-Bosne Oliver Radoš postavio je pitanje "Tko je nadležan za sigurnost zgrade u kojoj je smješten Federalni parlament?" smatrajući da sam ulaz zgrade nije siguran jer tek "kada neko uđe u zgradu provjerava se putem sigurnosnog detektora pa može unijeti što hoće".

''Što se tiče komentara o terorizmu na portalima, zastrašujuće je koliko ih ima u kojima se odobrava ovo djelo '', kazao je Radoš. Zastupnica ove koalicije Slavica Josipović mišljenja je da se zastupnici boje govoriti o sigurnosti i teškim kaznenim djelima koja se događaju.

''Terorizam je zlo koje pogađa cijeli svijet i u kojem su žrtve pripadnici svih naroda. Tko to nije bio zabrinut nakon događanja u Zvorniku, Sarajevu...Građani su uznemireni. U tom pogledu čula sam poruke od pape Franje i reisa Huseina ef. Kavazovića, koje su ohrabrujuće, a očekivala sam ih od odgovornih ljudi u Federaciji BiH'', rekla je Josipović.

Predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović složio se da terorizam nema ni boju ni naciju ni vjeru govoreći da to tako doživljavamo i promatramo.

Zastupnik Kluba SDP-a BiH Damir Mašić poručio je da je vrijeme da se zna "tko kosi, a tko vodu nosi".

''Mislim da je rečenica ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića točna u kojoj kaže "da je terorist Mevlid Jašarević 35 minuta rešetao po američkom veleposlanstvu dok se vidjelo tko će preuzeti komandu jer se nadležni nisu mogli dogovoriti, a Mevlid je u petom minutu bio na nišanu snajperisti". To je problem u Federaciji i to u svim oblastima, zdravstvu, obrazovanju, socijalnom sektoru...- zaključio je Mašić na današnjoj sjednici na kojoj se razmatrala Informacija o sigurnosti u FBiH za prvih šest mjeseci ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close