Cirkus se nastavlja

Neriješeno u Saboru: Marić se izvukao

Vijesti / Flash | 04. 05. 2017. u 10:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski sabor u četvrtak nije izglasao nepovjerenje ministru financija Zdravku Mariću.

Naime, za odluku o iskazivanju nepovjerenja hrvatskom ministru financija Zdravku Mariću od 150 zastupnika njih 75 je bilo za, a protiv 75.

Zdravko Marić tako ostaje ministar, no nije utvrđena ni parlamentarna većina.

Glasnović napustio

Jedini nije glasovao zastupnik Željko Glasnović koji je uoči pojedinačnog izjašnjavanja napustio sabornicu dok je neposredno prije izjavio da će glasovati po savjesti.

Inače, u Saboru je do sitnih sati u četvrtak ujutro trajala maratonska rasprava o zahtjevu za izglasavanjem nepovjerenja Mariću, koje je predložilo 46 zastupnika SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a, Živog zida i Snage jer tvrde da je ministar, kao jedan od bivših direktora u Agrokoru, trebao znati o financijskom stanju tog koncerna koje je prouzročilo krizu u zemlji.

Inače, Hrvatski sabor u četvrtak je odobrio da se u zastupničke klupe vrate HDSSB-ov Branimir Glavaš te tri bivša Mostova ministra – Vlaho Orepić, Slaven Dobrović i Ivan Kovačić.

Glavaševim povratkom Sabor će napustiti njegov zamjenik Josip Salapić, a povratkom bivših Mostovih ministara iz Sabora odlaze njihove zamjene, zastupnici Davor Romić, Ljubica Ambrušec i Maro Kristić.

Orepiću i Dobroviću mandati prestaju mirovati 10. svibnja, Kovačiću dan kasnije.

Glavaševom odlukom da se vrati u Sabor najelegantnije se rješava prijepor nastao nakon što su se, sada već bivši HDSSB-ovci, Vladimir Šišljagić i Dinko Burić pobunili protiv odluke Mandatno-imunitetnog povjerenstva da Glavaša u Saboru zamjeni Salapić.

Saucha spasio Marića

Bivši SDP-ov, a sada nezavisni hrvatski saborski zastupnik Tomislav Saucha izjavio je nakon glasovanja u kojem je presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao, da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori te da ga nitko nije 'kupio'.

"Ponovno bi išli na izbore i imali isti rezultat. To je bila moja nit vodilja, svjestan sam kao sam glasovao", kazao je Saucha, dodajući da je uvjeren kako će se situacija smiriti nakon lokalnih izbora.

Na novinarski upit čime su ga kupili Saucha je kazao da "to nije lijepo pitanje" te da ga od kaznenog postupka koji se protiv njega vodi više nitko ne može spasiti osim njegova odvjetničkog tima.

"Ja nisam tražio ništa i neću dobiti ništa", rekao je Saucha, ističući da danas nije želio doći u Sabor, ali da su "neki na tome inzistirali". "No, to nisu oni za koje sam glasovao", ustvrdio je Saucha.

Kazao je i da svjestan da neke njegove kolege s njim više neće htjeti razgovarati, ali i da je njegova politička karijera završila kada je "ušao u kazneni postupak".

Najteža odluka

Saucha je rekao i da nije razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, da na njega nitko nije vršio pritisak te da je donio svoju odluku koja mu je bila "najteža u životu". Ustvrdio je i da je u jučerašnjoj raspravi zaključio da Marić nije kriv te da se protiv ministra financija stvorila atmosfera javnog linča koja njemu nije simpatična.

Državno odvjetništvo Sauchu sumnjiči da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom nezakonito stekao 580 tisuća kuna.

Saucha je ranije potpisao SDP-ov zahtjev za razrješenjem ministra Marića kojega je često napadao u javnosti i društvenim mrežama.

Plenković: Pokušaj destabiliziranja hrvatskih institucija doživio poraz

Hrvatski premijer Andrej Plenković, nakon neuspjelog pokušaja oporbe da smijeni ministra financija Zdravka Marića, izjavio je kako su stranke koje su inicirale tu smjenu danas doživjele politički poraz.

Plenković je ustvrdio kako je, u trenutku kada hrvatsko gospodarstvo ima dobre makroekonomske pokazatelje, oporba pokušala destabilizirati državu i njegovu vladu.

"Monstruoznim i neprihvatljivim" ocijenio je tvrdnje Mostovih zastupnika da braneći ministra Marića, Plenković štiti kriminal u Agrokoru.

"Ne da je to netočno i neistinito, to je najniži spin koji imamo gledati u javnom prostoru nakon dugo vremena. Odlučno ih odbacujem", izjavio je Plenković.

Hrvatski je premijer odbacio konstataciju novinara kako neodlučen ishod glasovanja u Hrvatskom saboru prilikom glasovanja o nepovjerenju ministru financija (75 glasova za, 75 glasova protiv), pokazuje da Plenković i HDZ više nemaju parlamentarnu većinu.

"Većina nije danas tema. Danas je bila tema zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Zdravku Mariću. Ja se svaki dan zalažem za stabilnost, neću potpasti pod one koji su danas doživjeli poraz, niti malo me ne impresioniraju", kazao je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Dodao je kako će se u Hrvatskom saboru vidjeti tko podržava njegovu vladu prilikom imenovanja novih ministara koji trebaju zauzeti mjesto smijenjenih Mostovih dužnosnika.

Kopirati
Drag cursor here to close