transparentnost upitna

Nerealna cijena elektronskih čipova u osobnim iskaznicama

Vijesti / Flash | 20. 01. 2016. u 15:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine upoznati su na današnjoj sjednici s Izvještajem Ureda za reviziju institucija BiH o reviziji učinka "Nabavke osobnih dokumenata".

U priopćenju Vijeća ministara navedeno je kako se dovodi u pitanje transparentnost nabavke elektronskog čipa u osobnim iskaznicama.

Prema Izvještaju, provođenje pregovaračkog postupka IDDEEA-e s jednim ponuđačem, dovelo je u pitanje transparentnost i ekonomičnost postupka nabavke elektronskog čipa čija cijena u osobnim iskaznicama od osam KM nije realna, s obzirom da podaci Ureda za reviziju pokazuju da su oni po fakturi dobavljača iznose oko 1,1 euro, bez ostalih troškova uvoza.

Promjenom cijene čipa za samo jednu KM ukupna vrijednost ugovora mijenja se za pet milijuna KM, imajući u vidu da je procijenjena, a kasnije i ugovorena ukupna isporuka pet milijuna komada osobnih iskaznica, priopćeno je danas iz Vijeća ministara.

Inače, za realizaciju preporuka iz Izvještaja Vijeće ministara zadužilo je Agenciju za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) i Ministarstvo civilnih poslova uz uključivanje i drugih institucija.

Koordinator za reformu javne uprave zadužen je da informira Vijeće ministara BiH, o provedbi projekata u vezi s korištenjem elektronskih servisa u institucijama BiH, da bi se građanima omogućilo da osjete pogodnosti posjedovanja elektronske osobne iskaznice.

Ured za reviziju dao je više preporuka s ciljem sprječavanja ponavljanje slabosti koje su uočene tijekom nabavke osobnih dokumenata te poticanja razvoja e-servisa koji se mogu koristiti putem elektronske osobne iskaznice, kako bi građani BiH osjetili koristi od njenog posjedovanja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close