Odbijena inicijativa

Neperspektivna vojna imovina neće na korištenje lokalnim jedinicama

Motiv nije političke prirode, nego je ekonomsko-investicione, posebno u vrijeme pandemij
Vijesti / Flash | 07. 12. 2020. u 15:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednička komisija za obranu i sigurnost BiH nije danas podržala inicijativu da se Vijeće ministara zaduži da pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom vojnom imovinom na način da se ona da na korištenje lokalnim jedinicama.

Podnositelj inicijative, poslanik SDA u Zastupničkom domu parlamenta BiH Denis Zvizdić, tražio je da Zastupnički dom zaduži Vijeće ministara da u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative pripremu i u parlamentarnu procedure uputi ovaj zakonski prijedlog.

Zvizdić u inicijativi navodi da neperspektivnu vojnu imovinu treba dodijeliti na korištenje i upravljanje jedinicama lokalne uprave na teritoriji na kojoj se nalazi.

"Jedini razlog je zaštita od daljeg uništavanja. Motiv nije političke prirode, nego je ekonomsko-investicione, posebno u vrijeme pandemije", rekao je Zvizdić obrazlažući razloge podnošenja inicijative.

Rekao je da je tržišna vrijednost 24 lokacije, koje je na raspolaganje stavilo Ministarstvo obrane u Vijeću ministara, veća od milijardu KM.

Zvizdić je rekao da inicijativa ne znači prijenos nadležnosti.

Zamjenica predsjedavajućeg Komisije Dušanka Majkić /SNSD/ rekla je da je Zvizdić mnoge inicijative koje danas predlaže mogao realizirati dok je bio predsjedavajući prošlog saziva Vijeća ministara.

Ona smatra da inicijativa za rješavanje neperspektivne vojne imovine nije bezazlena i da zahtijeva mnogo razgovora i pregovora.

"To je ona neperspektivna i nepokretna imovina koja je obuhvaćena odlukom Predsjedništva BiH i ona koja nije obuhvaćena tom odlukom", pojasnila je Majkić.

Ona smatra da je neperspektivna i nepokretna vojna imovina ozbiljna stvar, te da donošenje ove inicijative nema dovoljno glasova i da dogovor ne može biti postignut.

Član Komisije Sredoje Nović /SNSD/ rekao je da se nameće pitanje što se na toj imovini može raditi, s obzirom na to da se inicijativom traži da se vojna imovina da na korištenje lokalnim zajednicama, a ne u vlasništvo.

"Zašto izbjegavamo odrediti ko je titular tu, na osnovu čega ćemo dobivati dokumente da se nešto može izvršiti na tim lokacijama", upitao je Nović.

Član Komisije Marina Pendeš /HDZ/ rekla je da neće podržati inicijativu jer se neperspektivna vojna imovina daje samo na korištenje, a ne i u vlasništvo lokalnim zajednicama, piše Srna.

Komisija nije podržala izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2019. godinu.

Nović je rekao da je izvještaj odlika onoga što je Agencija radila, te upitao da li ima nagovještaja da se u BiH riješi pitanje odlaganja medicinskog otpada.

"Plašim se da ćemo ući u fazu kada ne budemo znali ni kako, ni gdje, ni pod kojim uvjetima se odlaže medicinski otpad. Da bar znamo u kom pravcu to ide i razgovara li se uopće o tome", istakao je Nović.

Zamjenicu predsjedavajućeg Komisije Dušanku Majkić je zanimalo dokle se došlo sa centralnim skladištem i koliko BiH može biti sigurna da su radioaktivni izvori pod kontrolom.

Kopirati
Drag cursor here to close