Državni sluŽbenici

Nema štrajka bez minimalnog rada

Vijesti / Flash | 23. 02. 2016. u 14:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržali su danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Član Komisije i izaslanik Kluba Hrvata Bariša Čolak predložio je amandman kojim se iz ovog zakona brišu sportska udruženja budući da su pitanja tih udruženja regulirana posebnim zakonom o sportu. To su članovi Komisije i podržali.

Članovi Komisije nisu danas prihvatili četiri amandmana koje je uputio član Komisije i izaslanik iz Kluba Srba Sredoje Nović.

Tim zakonom stav je predlagača poboljšavaju se postojeća rješenja u skladu sa zahtjevima i potrebama prakse te precizirane pojedine odredbe radi otklanjanja nejasnoća u praksi.

Njime se uređuju osnivanje, organi i pravni položaj udruženja i fondacija, registracija, imovina, prestanak rada i brisanje iz registra, statusne promjene te druga pitanja značajna za rad udruženja i fondacija koje se registriraju na razini BiH.

Na sjednici je u drugom čitanju podržan Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a na Prijedlog zakona nije bilo uloženih amandmana.

Posebni razlozi za donošenje ovog zakona se ogledaju u potrebi harmonizacije i koordinacije procesa planiranja u Vijeću ministara, optimalne alokacije resursa na prioritetne zadatke i projekte, kao i unapređenja procesa praćenja programa i planova i izvještavanja o realizaciji tih programa i planova.

Članovi Komisije podržali su, s tri usvojena amandmana, Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH, čiji je predlagač također Vijeće ministara BiH.

Zakonom se uređuju međusobna prava i obaveze zaposlenih i institucije BiH - poslodavca u vezi sa štrajkom. Zaposleni ne mogu otpočeti štrajk prije utvrđivanja minimuma procesa rada, koji se utvrđuje odlukom Vijeća ministara BiH uz konsultacije sa sindikatom.

BiH, kao članica Međunarodne organizacije rada, ovu oblast harmonizira s ratificiranim međunarodnim konvencijama i međunarodnim pravom.
Članovi Komisije podržali su, s tri usvojena amandmana, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Odredbama Zakona poboljšana su postojeća rješenja u skladu sa zahtjevima i potrebama prakse, objašnjene i preciznije definirane pojedine odredbe, da bi se omogućila što lakša, brža i jednostavnija primjena propisa.

Utvrđena je usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a njime se potpunije definiraju pojedina zakonska rješenja koja u postojećem zakonu nisu adekvatno uređena.

Izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, uvodi se i definira pojam "kandidati na obuci" kao kategorija osoba na službi u Oružanim snagama, fleksibilnije uređuje procedura izbora i postavljenja oficira na formacijsko mjesto komandanta puka, preciznije se propisuju uvjeti za unapređenje te stjecanje uvjeta za mirovinu.

Komisija je od Kolegija Doma zatražila produženje roka od 20 dana za dostavu mišljenja o usuglašenosti s Ustavom i pravnim sustavom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Skidanje ovog zakona s dnevnog reda sjednice predložio je Nović, zatraživši upravo da se pribave mišljenja nadležnih entitetskih institucija. Tajnik Ministarstva Igor Pejić pojasnio je da su mišljenja ranije pribavljena, ali 2011. godine, te da su izvršene izmjene zakona u skladu s tim mišljenjima.

Komisija je usvojila i zaključak u kojem se navodi da je potrebno da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH obavi dodatne konsultacije s nadležnim entitetskim tijelima o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close