Kavazović

Nema pomirenja dok se genocid ne prizna

Vijesti / Flash | 07. 06. 2016. u 06:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uvjeren sam da nema pomirenja dok se genocid ne prizna", rekao je lider Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, gostujući na N1 televiziji.

"Genocid se u Srebrenici mora priznati i to bi bila jedina ispravna stvar", rekao je i dodao kako postoje krajevi gdje se negira bosanski jezik, gdje se Bošnjacima
ne dozvoljava zaposlenje i gdje im se na svaki način im se otežava život.

''Vjerujem da bi se i to moglo dogoditi u Srebrenici. To je ono što ja govorim, o puzajućem etničkom čišćenju u Republici Srpskoj", rekao je.

Prokomentirao je i odluku da se zabrani prisustvo onima koji negiraju genocid na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

"Znate što se sve sogodilo od srpnja prošle godine. Prvo je spriječena rezolucija o genocidu u UN-u. Političke snage bosanskih Srba ometaju donošenje takve rezolucije u Parlamentu BiH. I mi pričamo o nekom pomirenju'', rekao je prvio čovjek Islamske zajednice u BiH.

Dodao je kako Srbi negiraju bošnjački identitet u Republici Srpskoj, a da se Bošnjacima želi sve propisati.

''Na to ne pristajemo. Mi ćemo se boriti protiv zločina i genocida, bez obzira na sve. Imamo obvezu boriti se i protiv vlastitih zločinaca. Ima jedan problem kada je u pitanju Islamska zajednica, mi kada odgodimo pet minuta ezan zbog zločina u Francuskoj, proglase nas kjafirima. Kad kandidata za načelnika Srebrenice nazovemo kako nazovemo, isti je scenarij prema Islamskoj zajednici BiH. Ovaj put sam to kazao brutalno, žao mi je ako sam povrijedio neke prijatelje. Njima se ispričavam, drugima ne", kazao je Kavazović.

Kopirati
Drag cursor here to close