Odbačene spekulacije

Nema nove izbjegličke rute kroz BiH

Vijesti / Flash | 04. 11. 2015. u 16:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina dijeli sigurnosne izazove, rizike i prijetnje koji karakteriziraju aktualno stanje sigurnosti na regionalnom i globalnom planu, istaknuli su sudionici konferencije posvećene aktualnom stanju sigurnosti u BiH, koja je počela danas u Vitezu u organizaciji Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH i uz potporu Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga (DCAF), Misije OSCE-a u BiH, UNDP-a Ureda u Sarajevu i NATO-stožera u Sarajevu.

Doministar sigurnosti BiH Mijo Krešić ocijenio je zadovoljavajućim aktualno stanje sigurnosti u BiH, istaknuvši kako resorno ministarstvo kontinuirano prati situaciju na tom planu te da je u fokusu tih aktivnosti situacija u vezi s izbjegličkom krizom, ali i prijetnje od terorizma, organiziranog kriminala i korupcije kao i drugih oblika kriminaliteta.

Krešić je u izjavi za medije, danoj u pauzi skupa, odbacio spekulacije o uspostavljanju nove izbjegličke rute kroz BiH, podsjećajući na mjere koje su resorno ministarstvo i Vijeće ministara poduzeli u vezi s tim, uključujući Plan hitnih mjera i formiranje Koordinacijskog tijela za praćenje stanja na planu migracija s ministrom sigurnosti Draganom Mektićem na čelu.

Eventualni dolazak izbjeglica

''Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti BiH su u suradnji s agencijama za provedbu zakona i drugim sigurnosnim institucijama u BiH poduzeli određene mjere kako bi bili spremni odgovoriti u slučaju, eventualnog, dolaska većeg broja izbjeglica'', kazao je Krešić, navodeći da se ne očekuje njihovo duže zadržavanje na prostoru BiH.

Naglasio je da jačanje kapaciteta i resursa za suočavanje sa sigurnosnim rizicima, podrazumijeva unapređenje zakonskog okvira i druge mjere.

Na neophodnost odgovarajućeg legislativnog djelovanja ukazali su i predsjedavajući i dopredsjedavajuća Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH Sifet Podžić i Borjana Krišto, naglašavajući potrebu revidiranja određenih dokumenata, a u prvom redu, dokumenta "Sigurnosna politika BiH" iz 2007. godine.

Jačanje sigurnosti - brži put euroatlantskim integracijama

Naglasili su značaj koordiniranja i jačanja suradnje institucija i agencija u sektoru sigurnosti i obrane radi kreiranja što povoljnijeg sigurnosnog okruženja za građane BiH.

Čelnici Komisije su, istovremeno, konstatirali da je jačanje stabilnosti i sigurnosti u BiH i regiji jedan od uvjeta za brže kretanje prema euroatlantskim integracijama, ali i za napredak na ekonomskom i socijalnom planu.

Održavanje dvodnevne konferencije o aktualnom stanju sigurnosti u BiH pozdravila je zapovjednica NATO - stožera u Sarajevu brigadna generalica Gizelle Wilz, istaknuvši spremnost ovog stožera da i nadalje podržava napore bh. institucija u tom kontekstu, posebno pohvalivši angažman Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH.

Precizirala je da konferencija predstavlja forum za transparentnu razmjenu mišljenja o sigurnosnim pitanjima između parlamentaraca i dužnosnika institucija u sektoru obrane i sigurnosti.

Sagledavanje situacije

Generalica Wilz ocijenila je da ovaj skup, među ostalim, doprinosi i jačanju demokratskog nadzora nad sigurnosnim i obrambenim sektorom u BiH, u skladu sa standardima NATO-programa "Partnerstvo za mir".

Konferencija, čiji su sudionici bh. parlamentarci, čelnici institucija iz sektora sigurnosti i obrane BiH i dužnosnici međunarodnih organizacija, te domaći i međunarodni eksperti, prilika je za sagledavanje aktualne sigurnosne situacije i izazova na tom planu, te postignuća, stupnja koordinacije u radu sigurnosnih institucija i ključnih elemenata za unapređenje sigurnosnog okruženja u BiH.

Peta konferencija pod nazivom "Aktualna stanja sigurnosti u BiH", organizirana je u skladu s usvojenim Radnim planom za 2015. godinu, Zajedničke komisije i zaključcima prethodne konferencije održane u veljači 2013. godine u Zenici, te u skladu s izazovima koji predstavljaju prijetnju sigurnosti građana BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close