Bajrović i fronta

Nema ni većine ni treće izborne jedinice

Vijesti / Flash | 11. 08. 2015. u 10:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mislim da su predstavnici SDA doveli u zabludu lidere SBiH-a, BPS-a i A SDA. Sve što su im obećali, ostat će mrtvo slovo na papiru jer su im poslužili da stvore privid većine'', rekao je u intervjuu za Oslobođenje Reuf Bajrović, bivši federalni ministar i član Predsjedništva Demokratske fronte.

Kaže kako većina u SDA priželjkuje da Vlada FBiH nastavi funkcionirati bez stalne većine u Parlamentu FBiH.

''Na prošloj sjednici Parlamenta se iskristalizirala ad hoc većina u kojoj su, pored SDA i HDZ-a, BPS, SBiH, A SDA i Naša stranka. Ta većina je usvojila Zakon o radu, kao i sve druge zakone koji su bili na dnevnom redu, s 50 glasova, što će biti dovoljno pravim donositeljima odluka unutar SDA da se u idućih nekoliko mjeseci prave kao da većina postoji, iako je objektivno nema. Čini se da je njihov jedini cilj da se domognu MMF-ovog novca da bi mogli da upravljaju u FBiH sami s HDZ-om. Vjerojatno će kratkoročno proračunske rupe pokriti emisijom obveznica dok se zakon o radu ne usvoji i u RS-u, što je uvjet za sredstva MMF-a i Svjetske banke'', kaže Bajrović.

Istaknuo je kako je DF-u u ''dva i kusur mjeseca'' koalicijskog funkcioniranja u Vladi FBiH postalo sasvim jasno da je suradnja sa sadašnjim rukovodstvom SDA nemoguća jer je oni ne žele.

''Njihov glavni cilj je da ovladaju svim ekonomskim resursima koje su do sada bili van njihovog dosega i da za katastrofalno stanje u zemlji okrive svoje koalicijske partnere'', kaže Bajrović navodeći kako se protiv DF-a vodi orkestrirana kampanja medija koji su pod kontrolom SDA i HDZ-a, kao i njihovih satelita.

''Razlozi za napade na DF leže u činjenici da je sada DF posljednja brana planu konačne podjele zemlje. Cilj je da se slomi DF, da bi se onda mogao munjevitom brzinom promijeniti Ustav i uvesti treći entitet koji se danas naziva trećom izbornom jedinicom. U tom smislu njima je ogromna prijetnja i naše koordinirano djelovanje sa SDP-om, kao našom sestrinskom strankom. Najveći protivnici suradnje ljevice su oni koji u njoj vide prijetnju svojim planovima za podjelu zemlje. Nikada nećemo odustati od ideje da svi građani moraju biti jednaki na svakom pedlju njene teritorije. Dakle, nema treće izborne jedinice bez obzira na silinu prijetnji, laži i podmetanja'', rekao je Bajrović.

Istodobno, Demokratska fronta je priopćila kako Zakon o prebivalištu BiH ne bi uopće mogao biti usvojen bez pristanka SDA da bude stavljen na dnevni red sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U priopćenju su podsjetili da je prijedlog Zakona posljednji put kada je bio na dnevnom redu u skladu s Poslovnikom vraćen na usuglašavanje.

''Kako je neusuglašen tekst zakona mogao biti stavljen na dnevni red, neka objasni rukovodstvo SDA. Ovaj zakon instrument je koji će režimu Milorada Dodika dati instrument za određivanje prihvatljivog broja građana nesrpske nacionalnosti u tome entitetu'', ističu iz DF-a.

Kako su pojasnili, ključna odredba tog zakona nije ona o dokumentima potrebnim za prijavu prebivališta jer je i do sada bio potreban dokaz o boravku na mjestu prebivališta, nego onaj koji ministarstvima unutarnjih poslova daje diskrecijsko pravo da vrše takozvanu "reviziju prebivališta".

Iz DF-a su osudili politikantstvo članova rukovodstva SDA koji "liju krokodilske suze nad sudbinom povratnika, kao što je potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, dok egzistenciju za svoju obitelj gradi u Tuzli".

Kopirati
Drag cursor here to close