Konstitutivnost

Nema mjesta za Srbe u Ustavu i institucijama HNŽ-a

Vijesti / Flash | 15. 02. 2016. u 11:36 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Potrebno je da Skupština HNŽ-a izvrši usuglašavanje županijskog ustava s ustavom Federacije kako bi se zajamčila prava svim, Ustavom Federacije, definiranim konstutativnim narodima, a to je u ovom slučaju Srbima. Dakle, sve nadležnosti iz Ustava trebaju se prenijeti na županije kako bi Srbi u HNŽ-u bili konstutitivni kao i Hrvati i Bošnjaci'', izjavio je za Bljesak.info Milan Dunović potpredsjednik federacije BiH.

Dunović podsjeća da se, iako je jasno definirano Ustavom F BiH da, ukoliko se u roku od devet mjeseci od dana donošenja amandmana ne uskladi županijski Ustav s ustavom Federacije, primjenjuje odredba iz Federalnog ustava.

No, to u HNŽ-u nije slučaj. Naime, Srbi su još uvijek nekonstitutivni u ovoj županiji, a to se ogleda najviše u zapošljavanju.

Naime, Predsjednik Srpskog građanskog vijeća u Mostaru i tajnik SPKD Prosvjeta Goran Kosanić kaže kako je broj Srba u MUP-u Hercegovačko–neretvanske županije zanemariv i da je pitanje može li se uopće govoriti o njihovoj zastupljenosti.

''Mi smo ovdje nekada bili trećina, a sad nismo priznati ni kao manjina, dok o konstitutivnosti nema govora. U policiji ove županije, ali i nekim drugim javnim institucijama i organizacijama, pripadnika nacionalnih manjina ima više nego Srba", rekao je Kosanić za Press RS.

MUP HNŽ-a ovim je novinama odbio dati podatke o uposlenim Srbima, ali su rekli kako su u tijeku natječaji za prijem novih policijskih službenika, te da aktualni podaci "nisu relevantni", jer će uskoro biti ažurirani.

Dunović pak kaže kako je potpuna nadležnost Skupštine HNŽ-a da usuglasi županijski Ustav s federalnim.

''U proteklom periodu bio sam u prilici da razgovaram s predstavnicima različitih razina vlasti o ovom pitanju, i većina njih smatra da se ovo pitanje može vrlo brzo riješiti, samo je bitna politička volja za to'', kaže nam Dunović.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije nedavno je iznio podatak kako se broj Srba učetverostručio od kraja rata naovamo.

''Čak i s ovako uspješnim povratkom, Srba u dolini Neretve ima tek petina od predratnog broja'', kazao je vladika Grigorije i dodao kako je jako čudno da se Ustav ove županije ne usklađuje s Ustavom Federacije.

''Već petnaest godina otkako je proglašena konstitutivnost sva tri naroda na svakom dijelu teritorija u Republici Srpskoj i Federaciji, HNŽ je ostao kao jedini dio koji nije usuglasio u svom Ustavu tu odredbu, te i danas piše kako su konstitutivni narodi ove županije Hrvati, Bošnjaci i ostali. To utječe i psihološki i praktično na naš narod, jer je to osnova i temelj, ono osnovno pravo bez kojeg Srbi ovdje žive. Nadamo se da će ova nova godina i saziv Skupštine imati snage da i to stavi na dnevni red i da usuglasi svoj Ustav s Ustavom Federacije'', rekao je vladika.

Mostarski paroh Radivoje Krulj za Bljesak.info je u božićnom intervjuu rekao kako je osnovni problem Srba u Mostaru definitivno nezaposlenost i nemogućnost ostvarenja prava na rad.

''Povratnici su posebno ugroženi jer zapuštena imanja, neobnovljene kuće. Uz nezaposlenost predstavlja veliki problem. Da se ljudi zaposle i krenu privređivati i zarađivati onda bi sve bilo lakše. Tako da je to najveći problem'', rekao je mostarski paroh.

Potpredsjednik Federacije pak nije htio komentirati izjave nekoliko dužnosnika iz
Republike Srpske kako je Srbima u Federaciji puno gore nego Bošnjacima u RS.

''Mislim da su svi građani u BiH toliko financijski i egzistencijalno ugroženi da dodatne izjave ovakvog tipa ne treba plasirati, te stvarati nacionalna neslaganja među građanima Bosne i Hercegovine, a sve to u dnevno političke svrhe'', rekao je Dunović.

Kopirati
Drag cursor here to close