Ofenzive i kontraofenzive

Nema mira: Rat u Iraku, sukobi u Libiji

Vijesti / Flash | 09. 02. 2015. u 08:49 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pored rata u Ukrajini, oružani sukobi, većih ili manjih razmjera, bjesne na još nekoliko mjesta širom svijeta.

Jedno od kriznih žarišta je Irak gdje regularne vojne snage Iraka planiraju narednog tjedna pokrenuti veću kopnenu ofenzivu na Islamsku državu.

''’Cilj ofenzive je da se ponovo zauzmu dijelovi zemlje koje pod kontrolom drži Islamska država'', rekao je američki koordinator međunarodne koalicije protiv džihadista John Allen.

''Bit će to velika kopnena kontraofenziva u Iraku. U tjednima koje slijede, kada iračke snage počnu kopnenu kampanju, koalicija će osigurati podršku u skladu s njom'' najavio je Allen za jordansku agenciju Petra, dodajući da će ofenzivu voditi Iračani.

Allen je odbacio optužbe da je bilo odlaganja u američkom snabdijevanju opružjem i obuci iračke vojske i rekao da SAD čine sve što mogu da pruže svoju pomoć što je brže moguće, navodi AFP, prenosi B92.

S druge strane, oružani sukobi bjesne i u libijskom gradu Bengazi gdje snage lojalne međunarodno priznatoj izabranoj vladi pokušavaju da povrate kontrolu nad oblastima koje drže paravojske ekstremista.

Jedan neimenovani dužnosnik iz specijalnih snaga lojalnih izabranoj vladi rekao je da je operacija širom Bengazija počela u subotu. On je dodao da vojska ima podršku zrakoplovstva i da se borbe nastavljaju.

''Nadam se da je ovo posljednja bitka, ali ne mislim da će biti završena danas. Zle snage (ekstremista) i dalje su jake, ali pitanje je dana'' rekao je ovaj dužnosnik.

On je naveo da su do sada poginula dva čovjeka iz njegove postrojbe, a medicinski dužnosnik iz jedne od dvije bolnice koje rade u Bengaziju, rekao je da jučer poginulo 10 ljudi, a 23 čovjeka su ranjena.

Agencija AP dodaje da je broj žrtava vjerovano znatno veći, jer su očevici rekli da su jučer tijela bila po ulicama u središtu Bengazija, kao i da se čuju jauci ranjenih i sirene ambulantnih kola.

Stanovnici kvarta Leiti, koji se smatra za uporište paravojski, kazali su da je vojska preuzela kontrolu nad njegovim većim dijelom. Oni su naveli da su vladine trupe i na ulicama u središtu Bengazija, prenosi Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close