Prodanović

Nema kapaciteta za promjene Izbornog zakona ni za žene

Vijesti / Flash | 12. 01. 2016. u 12:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nemamo mi kapacitet da bismo radili promjene Izbornog zakona koje se tiču presuda Ustavnog suda BiH. To također uključuje i presude Europskog suda za ljudska prava'', rekao je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Lazar Prodanović.

Dodao je kako se kontinuirano radi na izmjeni Izbornog zakona BiH te da su, u tom smislu, ključni stavovi ključnih političkih lidera.

''Ako govorite o prekompoziciji Federacije BiH u smislu broja kantona, onda je to svakako pitanje i Ustava FBiH i dogovora političkih lidera koji bi imali kapacitet da dvotrećinskom većinom dođu do takvih amandmana na Ustav FBiH, a promjene Izbornog zakona bi podrazumijevale usuglašenost s ustavima i entiteta i BiH'', kazao je Prodanović.

Upitan kako komentira inicijativu pojedinih nevladinih organizacija da zastupljenost žena bude 50 posto, Prodanović je ocijenio da je to legitiman, ali nerealan zahtjev.

Podsjetio je da sadašnji zakon podrazumijeva na listama 40 posto manje zastupljenog spola,a ''u ovom slučaju to uključuje žene''.

''U svakom slučaju, saslušat ćemo i intenzivno raditi na većem postotku uključivanja žena na listama za izbore na svim razinama'', kazao je Prodanović.

Naveo je kako vjeruje da će Interresorna radna grupa izaći s usuglašenim stavovima.

''Postoje pitanja koja još nisu riješena. Vodit ćemo raspravu o tome na sljedećim sastancima. Postoji spremnost većine članova Interresorne radne grupe da ono što se postigne konsenzusom ide u proceduru. Prije svega, to podrazumijeva da bismo morali do kraja veljače imati u parlamentarnoj proceduri izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, kako bi se na vrijeme donijela odluka o raspisivanju lokalnih izbora koji su, prema sadašnjem zakonu, planirani u listopadu ove godine'', zaključio je Prodanović.

Kopirati
Drag cursor here to close