kosovo

Nema dokaza o trgovini organima, ali ima o sustavnim zločinima

Vijesti / Flash | 29. 07. 2014. u 10:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tužitelj za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji Clint Williamson izjavio je danas u Bruxellesu kako nije pronađeno dovoljno dokaza da su otetim osobama na Kosovu 1999. godine nasilno vađeni organi.

"To što zasad nema dokaza, ne znači da ih neće bit", kazao je, dodavši kako je riječ o divljačkim postupcima za koje nema opravdanja.

Williamson je podsjetio i da je u izvješću Dicka Martyja rečeno da se radi o "nekolicini" slučajeva, a ne o stotinama kao što se spekuliralo u medijima.
Ustvrdio je kako su pronađeni dokazi o sustavnim zločinima protiv nacionalnih manjina na Kosovu, a naročito protiv Srba i Roma.

"Elementi iz zapovjedništva OVK su nakon okončanja sukoba na Kosovu 1999. godine organizirali etničko čišćenje južno od Ibra, a zatim i eliminaciju političkih rivala", rekao je tužitelj, napomenuvši kako nije riječ o individualnim činovima, već o organiziranoj kampanji u kojoj je sudjelovao vrh OVK.

Williamson je rekao kako je "sam vrh" Oslobodilačke vojske Kosova bio predmet istrage njegovog tima.

Odgovarajući na pitanje jesu li neki od aktualnih političara umiješani u zločine o kojima je vođena istraga, izjavio da su "pojedinci koji su bili predmet istrage bili u samom vrhu OVK".

Naglasio je kako ne može govoriti o nalazima istrage prije osnivanja Specijalnog suda koji će se baviti zločinima na Kosovu.

"Sve do tada nalazi istrage ostaju zapečaćeni", dodao je Williamson.

Na pitanje novinara jesu li u zločine umiješani članovi Dreničke grupe, kojom je rukovodio premijer Kosova u ostavci Hashim Thaci, kazao je kako su nalazi u skladu s izvješćem Dicka Martyja.

"Neću govoriti detalje o pojedincima. Naši nalazi su u skladu s onim što piše u izvješću Dicka Martyja", ponovio je Williamson.

Na upit da precizira što znači da je "šačica ljudi" sudjelovala u trgovini organima, američki diplomata je kazao da misli da je riječ o broju koji je manji od deset.

"Nemam informacije koje podržavaju tvrdnje da je svaki Srbin koji je otet bio žrtva trgovine organima", naveo je, dodajući kako je riječ o "ograničenoj razmjeri te da tu nema mjesta pretjerivanjima".

Nije isključio mogućnost kako se podigne optužnica i za trgovinu organima do trenutka kad bude osnovan Specijalni sud i naglasio da ti zločini "ostaju u fokusu istrage".

Williamson je zaključio kako su u tijeku pregovori s "jednom zemljom" koja je iskazala spremnost da bude domaćin Specijalnom sudu.

Kopirati
Drag cursor here to close