Ujedinjavanje županija

Neki vide sukobe: Megakantoni za nove megaprobleme?

Vijesti / Flash | 21. 12. 2015. u 07:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Megakantoni - upravo ovu ideju spajanja deset u četiri ili pet županija nedavno je iznio član Predsjedništva BiH i prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović pred europskim dužnosnicima. Pojasnio je da nova teritorijalna preraspodjela nije prihvatljiva, već da se u Federaciji pokuša uraditi ujedinjavanje županije, i to ne na nacionalnoj osnovi, a s ciljem pojednostavljenja strukture, objavila je Federalna televizija.

''Možemo govoriti, eventualno, o pojednostavljenju strukture kroz ujedinjavanje županija. Ne moramo imati deset kantona, može ih biti pet ili četiri, ali oni neće biti napravljeni tako da se stvori novi - treći entitet", pojašnjava Izetbegović.

Međutim, njegov kolega predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra kako nije trenutak za otvaranje pitanja bilo kakvog preuređenja.

''Nijednog razgovora o tome nije bilo niti će biti, barem do statusa kada ćemo postati kandidat za članstvo u Europsku uniju. Do tada o ovoj temi nećemo razgovarati", ističe Čović

Opozicija u Federaciji smatra kako se ovakvim inicijativama sve više podilazi hrvatskim interesima, što dodatno usložnjava odnose i u BiH, i u ovom entitetu, navodi FTV.

"Ustvari, njih zanima da prvo utvrde izbornu jedinicu, a onda su kroz izbornu jedinicu već riješili i pitanje megakantona, podjele Federacije i trećeg entiteta", ocjenjuje predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Damir Bećirević, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kaže kako to nije ništa drugo do definitivna podjela zemlje.

''Ono što nisu mogli uraditi 90-ih rade sada. Nažalost, neki ovdje provociraju određeni sukob ograničenog karaktera", kaže Bećirević.

Federalna televizija navodi kako inicijativa nija prva ovog tipa.

''Mnoge ideje o unutrašnjoj teritorijalnoj reorganizaciji proističu iz svima znanih razloga, zemlja s tri i pol milijuna stanovnika, a 14 vlada i skupština, te više 600 parlamentaraca, je prekomplicirana i preskupa. Međutim, isto tako je jasno da bez pristanka svih političkih aktera neće biti moguće promijeniti ni zarez u Ustavu, kako BiH, tako i Federacije'', navodi FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close