Ispričao pravni tijek događaja

Nekadašnji rukovoditelj Katastra pisao muftiji: Zemljište na kome se gradi HNK nije bilo u vlasništvu IZ-a

Nekadašnji rukovoditelj Katastra pisao je muftiji ef. Dedoviću govoreći kako zemljište na kojem se nalazi HNK nikada nije pripadalo Islamskoj zajednici, te da lokalnu i širu javnost zamajavati neistinama kojima je, tvrdi instruiran.
Vijesti / Flash | 26. 10. 2023. u 18:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vinko Ivanković inženjer geodezije uputio je pismo Islamskoj zajednici u Mostaru, muftiji mostarskom Salemu ef. Dedoviću navodeći kako ni u jednom dokumentu nema potvrde da je zemljište na kome se gradi Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar bilo u vlasništvu ili posjedu Islamske zajednice.

Ivanković je od 1992.-1994. godine bio rukovoditelj Službe za Katastar grada Mostara u Uredu za stambeno komunalne poslove i obnovu HVO Općine Mostar na čijem je čelu bio uvaženi pravnik Hamdija Jahić-Maca.

Zahtjev IZ-a za popis parcela i objekata

''Koliko se sjećam, koncem 1992. godine dobili smo zahtjev od Islamske zajednice Mostar da im na katastarskim planovima identificiramo sve parcele s objektima na području grada koje pripadaju njima. Temeljem toga dao sam zadatak dvojici vrsnih geometara, rah. Mehi Kurtoviću i Husi Pajeviću da taj posao odrade. U tu svrhu oni su pribavili potrebne ZK izvatke i posjedovne listove za sve parcele koje su se vodile na ime Islamske zajednice te na osnovu toga na pet ili više listova detalja katastarskih planova identificirali i vidno ih obilježili na tim planovima. Nakon toga uz moj dopis i pečat Ureda sve to odnijeli u prostorije Islamske zajednice, za što su čak bili (po njihovom kazivanju) nagrađeni paketima hrane'', navodi Ivanković.

Vjerodostojnost njegovog pisanja, dodaje, može se provjeriti u njihovoj arhivi i kod kolege Huse Pajevića.

Nema potvrde

''Ovo sve navodim iz razloga da ni u jednom dokumentu nema potvrde da je zemljište na kome se gradi HNK Mostar bilo u vlasništvu ili posjedu Islamske zajednice. Istjerivanjem jednog okupatora došao je drugi, Austro Ugarska koja je 1880.-1884. uspostavila katastar i zemljišne knjige koje i danas koristimo. Ovo napominjem iz razloga što ste Vi vjerojatno mladi pa se ne sjećate da je na prostoru gdje se radi HNK, Austro-Ugarska izgradila željeznički kolodvor sa svim pratećim objektima, ranžirnim kolosijekom, skladištima itd'', piše Ivanković.

U vrijeme dok je radio u Katastru našao je planove iz 1933. godine, opisivane ćirilicom, gdje piše Kolodvor, a ulica paralelna zapadno njemu Kolodvorska ulica.

''Ovo spominjem iz sljedećeg razloga: Ondašnja uprava HNK je došla kod mene, donijela projekt firme iz Zagreba sa zahtjevom da iskolčim temelje objekta HNK. Dobro se sjećam da sam 20.06.1996. godine (to je datum rođendana meni dragih osoba) iskolčio temelje objekta. Iskope i rušenje temelja na dubini preko 6m bivše robne kuće HIT radilo je poduzeće Građevinar, a kasnije se s iskopima uključilo poduzeće Interinvest gdje je bio rukovoditelj gradilišta rah. Edo Pala kome sam i predao skicu iskolčenja, nevješto pisanu na pisaćem stroju i ručno crtanu'', navodi Ivanković.

Nije bilo kostiju

Tijekom radova kaže nisu naišli ni na jedan grob, što kazuje da su prethodni graditelji kompletan teren skinuli do zdravog šljunkovitog materijala.

''Pošto je Austro-Ugarska bila uređena država provela je sve procedure, te uredno sve grobove vjerojatno prebacila na obližnje groblje Šemovac ili Kapetanovina (što se može provjeriti). Djelomično sam sudjelovao i na radovima u Kapetanovini gdje su do prije petnaestak godina bili nišani, a grobovi ekshumirani te na tom mjestu izgrađen stambeno-poslovni objekt'', rekao je Ivanković.

''Filovanje'' informacijama

Tvrdi i da zna tko efendiju '''filuje' vrlo korisnim, ali ponekad i veoma tendencioznim i zločestim informacijama''.

''Radi se o Vama znanoj osobi, o mom prijatelju preko 53 godine (kojeg ja smatram bratom jer nemam rođenog), kome sam i ja u Švedsku slao neku dokumentaciju. Taj moj prijatelj se naljuto na mene pa mi se čak nije ni javio kada je neki dan bio u Mostaru, a razlog je bila moja opomena da malo smanji svoje dezinformacije, posebno tvrdnju da je robna kuća HIT imala privremenu dozvolu za samo montažni objekt. A već sam Vam napomenuo da je bager preko mjesec dana rušio temelje na jugozapadnoj strani objekta na dubini od preko 6 metara. U nadi da nećete više lokalnu i širu javnost zamajavati neistinama kojima ste instruirani od „historičara“ koje ja zovem histeričari, uz poštovanje Vas pozdravljam'', napisao je Vinko Ivanković.

Kopirati
Drag cursor here to close