Na čekanju

Neizvjesno kada će biti donesen Zakon o državnoj službi u BiH

Vijesti / Flash | 16. 02. 2016. u 07:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon brojnih uvjeravanja s raznih instanci da je novi Zakon o državnoj službi BiH, koji pomoćnicima ministara i tajnicima ukida status državnih službenika, nešto što je neophodno ovoj državi, stvari su se u međuvremenu umnogome iskomplicirale te je potpuno neizvjesno kada će i u kojoj formi ovaj zakon biti usvojen.

Naime, Vijeće ministara na sjednici održanoj još 19. studenog skinulo je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi BiH (puni naziv) s dnevnog reda, pravdajući taj čin izostankom samog predlagača, ministra pravde Josipa Grubeše, ali i potrebom za određenim intervencijama, pišu Nezavisne novine.

Od tada prošla su gotovo tri mjeseca, no sve stoji u mjestu. Marina Bakić, glasnogovornica Ministarstva pravde, podsjeća da je ova institucija još ranije uputila zakon na sjednicu, ali da je on skinut s dnevnog reda.

"To se dogodilo zbog dodatnih konzultacija. Sada očekujemo da Vijeće ministara u sljedećem razdoblju ponovo razmatra ovaj zakon", kaže Bakićeva.

Međutim, u Uredu predsjedavajućeg Denisa Zvizdića navode da nije do njih, i da, po svemu sudeći, još nije urađeno ono što je trebalo da bude.

"Do nas te korekcije zakona nisu došle", kazali su u Zvizdićevom uredu.

Kako saznaju "Nezavisne", u protekla tri mjeseca ovaj prijedlog zakona nije dorađivan po bilo kojem osnovu, a sa sjednice 19. studenog je skinut jer nije bilo političke spremnosti da bude usvojen.

Zakon predviđa da pomoćnici ministara, tajnici ministarstava i domova Parlamentarne skupštine BiH, generalni tajnici Predsjedništva BiH i Vijeća ministara, kao i rukovoditelji jedinica interne revizije te glavni inspektori nisu više državni službenici te postaju imenovani dužnosnici na mandat od četiri godine.

Jedna od ključnih odredbi jeste da će državni službenici napokon odgovarati za svoj rad te će moći biti smjenjivani, a njihov učinak bit će ocjenjivan.

Ipak, svi koje "pogađa" ovaj zakon moći će ponovo biti izabrani na iste pozicije - samo što više neće biti državni službenici, već imenovane osobe, a istekom mandata imaju pravo biti stavljeni "na raspolaganje".

"Osobe koje su do stupanja na snagu Zakona u statusu državnih službenika, tajnika, pomoćnika, rukovoditelja jedinice interne revizije i glavnog inspektora, a koje ne budu ponovo imenovane na ta mjesta, rasporedit će se u okviru svoje školske spreme na radna mjesta u organima uprave u BiH", navedeno je u zakonu.

Oni koji u roku od godinu ne budu raspoređeni na radna mjesta - imat će pravo na jednogodišnju otpremninu, pri čemu će tajnici dobijati oko 25.770 KM, a pomoćnici oko 27.600 KM otpremine.

Kada su, pak, u pitanju ostali nivou vlasti, u ovom procesu prednjači Vlada FBiH koja je zakon što tretira ova pitanja usvojila još ranije, a nedavno i uredbe koje ministarstvima daju rok od 30 dana da izvrše izmjene pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close