120.000 mina

Nedostatak novca usporava proces uklanjanja mina u BiH

Vijesti / Flash | 30. 03. 2016. u 14:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mine danas u BiH ugrožavaju oko 130 općina i gradova, odnosno oko 15 posto stanovništva, a jedan od razloga usporenog procesa njihovog uklanjanja je nedostatak financijskih sredstava'', poručio je na sastanku Odbora donatora za protivminske akcije u Sarajevu ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Ministar Osmanović je podsjetio da je u proteklih 10 godina bio narušen autoritet institucija koje se bave deminiranjem, što je razlog zbog kojeg nije bilo ni sastanaka niti konferencija Odbora donatora za protivminske akcije.

"Moj primarni cilj je da vratimo povjerenje donatora u institucije BiH koje se bave deminiranjem, prije svega BHMAK", rekao je on.

Ministar civilnih poslova BiH ističe da se treba puno više uraditi u procesu deminiranja kako bi građani bili sigurno od mina i kasetne municije.

"Institucije BiH sa 100.000 KM iz proračuna prate donatorska sredstva, odnosno, ta sredstva omogućavaju pokretanje donatorskih projekata. Uglavnom sve što se ulaže u deminiranje u BiH su donatorska sredstva", dodao je Osmanović.

Vršitelj dužnosti direktora BHMAK-a Saša Obradović istaknuo je da Strateški plan "BiH bez mina 2009-2019." predviđeno je 80 milijuna KM na godišnjoj razini da se izdvaja za protuminsko djelovanje.

"Implementacijom strategije do sada je prikupljeno 50 milijuna KM i u zaostatku smo oko tri i pol godine u realizaciji Strateškog plana. Najvjerojatnije je da ćemo 2017. godine kada je treća revizija strateškog cilja bit će zatraženo produženje strategije po Otavskoj konvenciji i tada će se točno znati kada će se ispuniti cilj strategije", dodao je on.

Vršitelj dužnosti direktora BH MAK-a Saša Obradović napomenuo je da je potrebno oko 60 godina da se BiH očisti od mina ako se nastavi raditi sadašnjim tempom.

On kaže da se radi na novim pristupima kojim se nastoje unaprijediti aktivnosti kako bi se ubzrao proces deminiranja.

Rezidentni predstavnik UNDP u BiH Sezin Sinanoglu izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je Odbor donatora za protivminske akcije nakon 10 godina obnovio rad, te da je nakon prvog sastanka u septembru 2015. godine uslijedio i današnji.

Sinanoglu je podsjetila na nedavne nesreće u kojima su smrtno stradali demineri, naglašavajući da to predstavlja podsjećanje da se mora raditi i da nema izgovora.

"Deminiranje nije samo pitanje zaštite života deminera i civila već je to mnogo šire pitanje važno i za razvoj ekonomije. Kao pozitivnu stvar također bih izdvojila i usvajanje standarda za deminiranje u siječnju 2016. godine što u svakom slučaju skraćuje i vrijeme deminiranja", rekla je ona.

Rezidenti predstavnik UNDP–a je dodala da realno gledano neće biti ispoštovan rok da do 2019. godine od mina bude očišćena BiH, ali ova zemlja bar može pokazati spremnost da radi na tom pitanju.

Današnjem sastanku Odbora donatora za protuminske akcije nazočili su predstavnici veleposlanstava Japana, SAD, Švajcarske, NJemačke, Norveške, Nizozemske, Slovenije, kao i predstavnici Izaslanstva EU i EUFOR-a.

U BiH se još nalaze 9.154 sumnjive mikrolokacije na kojima se prema procjenama nalazi više od 120.000 mina. Očekuje se da će do kraja 2016. godine biti uklonjeno, odnosno, očišćeno oko 20 kilometara četvornih minsko sumnjive površine.

Kopirati
Drag cursor here to close