HNŽ

Nedostaje policajaca, a MUP nema uvjete za primanje novih

Vijesti / Flash | 14. 10. 2015. u 11:23 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenutno u upravi policije MUP-a HNŽ nedostaje oko 13 posto policijskih službenika oba spola, od ukupno previđenog broja policijskih službenika sistematizacijom iz 2003. godine, rekao je u razgovoru za Bljesak.info Ljudevit Marić glasnogovornik MUP-a HNŽ-a i dodao kako već duže vrijeme uprava policije MUP-a HNŽ-a nema policijski odbor te nema zakonski uvjet za popunu kadrovskih mjesta, tj. raspisivanje natječaja za prijem kadeta.

Jedan policajac na 240 stanovnika

''Zadnja sistematizacija MUP-a HNŽ-a rađena je po popisu iz 1991. godine, kada je u HNŽ-u bilo oko 215.000 stanovnika, temeljem toga je utvrđen broj od 894 ovlaštene službene osobe. Po tome ide jedan policajac na 240 stanovnika u HNŽ-u. Zadnja sistematizacija MUP-a HNŽ-a je rađena 2003. godine uz pomoć i monitoring međunarodnih organizacija na temelju europskih standarda i odnosa broja policijskih službenika i ukupnog broja stanovnika'', kazao je Marić.

Trenutni nedostatak kadrova, kako kaže Marić, u upravi policije MUP-a HNŽ-a se rješava pravilnom organizacijom poslova i zadaća u ustrojbenim jedinicama.

Srećko Bošnjak nekadašnji glasnogovornik MUP-a, prije odlaska u mirovinu u travnju ove godine, za medije je rekao kako MUP-u nedostaje 100 ljudi.

''Ne možemo pokrivati sve što trebamo pješačkim ili drugim ophodnjama. Mi sada imamo ljude koji idu u umirovljenje, čak i da sada primimo 100 ljudi, ne možeš od njih za godinu dana stvoriti kvalitetnog policajca, on se stvara godinama'', rekao je tada Bošnjak.

Zadnji natječaj poništen

MUP HNŽ-a u proteklom razdoblju u više navrata vršio je popunu kadrova s činom policajac i mlađi inspektor, istaknuo je Marić.

Inače, zadnji natječaj koji je bio raspisan 2013. godine poništen je iz proceduralnih razloga, kada je u policiju trebalo biti primljeno 35 policajaca sa srednjom stručnom spremom i 5 s višom i visokom stručnom spremom.

U 2015. godini zakonske uvjete za mirovinu ispunjava 35 policijskih službenika uprave policije MUP-a HNŽ-a, rekao nam je Marić, a ako se uzme u obzir propali natječaj i novi policajci koji bi trebali u mirovinu HNŽ će definitivno ostati u manjku kadra.

Školovanje

Inače, kaže Marić školovanje kadeta koji prođu natječaj za prijem u policiju traje 12 mjeseci za čin policajac, te šest mjeseci za čin mlađi inspektor.

Ministar unutarnjih poslova Slađan Bevanda prilikom obilježavanja proslave Sv. Mihovila - zaštitnika policije za medije je rekao kako stanje policije u Hercegovačko neretvanskoj županiji nije najbolje, te da policajci rade u teškim uvjetima, nemaju opreme, a razlog tome je nedostatak sredstava u proračunu Županije.

S činjenicom da stanje policije u HNŽ-u nije dobro, tada se složio i predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Hrvatske republike Herceg Bosne, Zdenko Jurić koji kaže kako kadar treba dodatno školovati.

Tom prilikom Jurić je istaknuo kako su u Hercegovačko-neretvanskoj županiji policajci zakinuti posebno za školovanje i unapređenje.

Kopirati
Drag cursor here to close