Višegradska skupina

''Nećemo primiti veći broj migranata ni po cijenu financijskih sankcija''

Vijesti / Flash | 28. 03. 2017. u 16:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici zemalja središnje Europe kazali su u utorak da odbijaju politiku Europske unije koja traži od svih zemalja članica da prime migrante, prosvjedujući protiv prijedloga da razina njihovog poštivanja ove politike bude povezan sa dostupnosti EU fondova, izvještava Associated Press.

Sastanak tzv. Višegradske skupine okupio je u Varšavi poljsku premijerku Beatu Szydlo i njene kolege iz Mađarske, Slovačke i Češke Republike na razgovore koji, između ostalog, uključuju EU migracijsku politiku i plan raspoređivanja oko 160.000 migranata u zemljama članicama kako bi se smanjio pritisak vala migranata na Grčku i Italiju.

Europska unija nedavno je upozorila na financijske posljedice po one koji se ne budu pridržavali migracijske politike.

Čelnici zemalja središnje Europe kazali su da odbijaju plan premještanja migranata i da neće popustiti pod financijskim pritiskom koji su nazvali pokušajem ucjene.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da njegova zemlja dodatno zatvara svoje granice i postrožava propise kako bi blokirala ulazak migranata.

Austrija će tražiti izuzeće od primanja dodatnih tražitelja azila u EU sustavu premještanja migranata, priopćeno je u utorak, tvrdeći da je već prihvatila onoliko migranata koliko je trebala tijekom migracijske krize u Europi, javlja Reuters.

Ovaj potez je novi udarac sustavu koji bi ionako pokrio samo dio dolazaka migranata u Europsku uniju, a i to je jedva implementirano zahvaljujući opoziciji pod vodstvom istočnoeuropskih zemalja uključujući Poljsku i Mađarsku.

To se također poklapa s pooštravanjem sigurnosnih mjera i pravila o imigraciji od strane centrističke koalicijske vlade u Austriji, gdje je val imigranata koji je počeo 2015. godine potaknuo rast podrške za krajnje desničarsku Slobodarsku stranku, koja još uvijek vodi na anketama.

''Vjerujemo da postoji potreba za izuzećem jer je Austrija već ispunila svoju obavezu. Razgovarat ćemo o tome sa Europskom komisijom'', kazao je novinarima kancelar Christian Kern nakon tjednog sastanka kabineta, dodajući da će Austrija što prije poslati pismo i onda započeti razgovore.

Kopirati
Drag cursor here to close