nije moguće

Neće biti odlaganja lokalnih izbora

Vijesti / Flash | 22. 01. 2016. u 09:13 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odgađanja lokalnih izbora neće biti, zaključeno je nakon jučerašnje sjednice Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona.

Prema riječima Lazara Prodanovića, člana ove grupe, nema nikakvih šansi da se naprave radikalnije izmjene Izbornog zakona. Prodanović je nakon sjednice u Sarajevu novinarima rekao da će se izmjene Izbornog zakona uglavnom odnositi na tehničko poboljšanje Izbornog zakona i poboljšanje rada biračkih odbora.

Nema radikalnih promjena

"Nisam siguran da će nekih radikalnijih izmjena Izbornog zakona biti. Vjerujem da ćemo do sredine ili do kraja veljače imati pripremljene izmjene Izbornog zakona kako bi mogle biti usvojene u parlamentu BiH. Nema suglasnosti o nekim radikalnijim izmjenama Izbornog zakona, a nema ni o tome da se spoje lokalni i opći izbori", rekao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, lokalni izbori će biti sigurno održani, što SNSD-u i odgovara.

Borjana Krišto, također jedna od članica Interresorne radne skupine, rekla je za Večernjak kako se odgoda lokalnih izbora sada čini teško ostvarivom jer bi cjelokupna izmjena zakonodavstva morala biti gotova do kraja ožujka, što uključuje i izmjenu Ustava.

"Treba sve učiniti da se provedu presude i u izbornom zakonodavstvu", rekla je Krišto i dodala da u ovom trenutku neće biti spajanja lokalnih i općih izbora.

Raditi u skladu s Ustavom

"To bi bilo racionalno, jeftinije i efikasnije, ali u Ustavu BiH piše da se izbori trebaju  održati svake četiri godine, naizmjenično opći i lokalni. Dok se to u Ustavu BiH ne promijeni moramo raditi u skladu s postojećim Ustavom i zakonodavstvom", rekla je Krišto.

Predsjednik Interresorne radne grupe Branko Petrić izjavio je novinarima da se o spajanju izbora govorilo više u medijima nego na Interresornoj radnoj grupi i da to pitanje na sjednicama uopće nije otvarano.

"Nema konsenzusa ni kada je riječ o cenzusu, niti je itko postavljao pitanje eventualnog preskakanja ovog izbornog procesa", rekao je Petrić.

Kopirati
Drag cursor here to close