Udruženje roditelja

Ne zatvarajmo oči pred problemom vršnjačkog nasilja

Vijesti / Flash | 07. 01. 2016. u 07:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje za suradnju roditelja i škola u Bosni i Hercegovini (USRŠBIH) povodom tragičnog događaja stradanja četrnaestogodišnjaka Mahira Rakovca u Sarajevu zbog vršnjačkog nasilja najoštrije osuđuje odgovorne za ovaj brutalni nasilni čin, a obitelji i roditeljima učenika upućuju iskrenu sućut.

Pozivaju nadležne organe i institucije da u okviru svojih nadležnosti provedu istragu i kazne odgovorne. Ovom prilikom ukazuju na veliki problem vršnjačkog nasilja u Bosni i Hercegovini, te pozivaju roditelje da ne zatvaraju oči, već ulože veću brigu i odgovornost u odgoju svoje djece, te da surađuju sa školama i adekvatno reagiraju na probleme nasilja kod djece i mladih i zajedno sa školama ulože napore da se problemi rješavaju.

''Pozivamo škole da odgovorno i ozbiljno pristupe problemu vršnjačkog nasilja. Naše udruženje već dugi niz godina ukazuje na ovaj problem i bavi se njime, urađen je veliki broj istraživanja nasilja među djecom i nad djecom, edukacija, različitih kampanja i aktivnosti'', navodi se u saopćenju.

Sve škole su u Bosni i Hercegovini dobile Kodeks za zaštitu ljudskih prava u školama i Protokole o postupanju u slučajevima nasilja, te su sva Ministarstva obrazovanja preporučila korištenje ovog Kodeksa u kojem je posebno naglašen dio da škole moraju biti zdravo i sigurno okruženje za djecu. Preporučeni su svi preventivni i interventni postupci radi zaštite od nasilja u školi.

''Molimo sve škole da primjenjuju smjernice i uputstva, kako bi se nasilje u školama eliminiralo ili smanjilo na najmanju mjeru. Neophodno je raditi i sa žrtvama nasilja i sa počiniteljima nasilja, kao i sa roditeljima. Neka nam ovaj zadnji tragični događaj gubitka mladog života bude zadnja opomena da svi svoj posao radimo odgovorno, i roditelji, i nastavnici i škole, te da zajedno radimo, ne zanemarujemo ovaj problem, i kada se pojavi da ga na vrijeme uočimo i prijavimo, te poduzmemo sve odgovarajuće aktivnosti za njegovo rješavanje'', priopćilo je ovo udruženje.

Kopirati
Drag cursor here to close