Laganica

Ne rade 7 godina a primili pola milijuna KM plaće?!

Revizori su utvrdili kako je u broj zaposlenih kojima je tijekom 2022. godine obračunata i isplaćena plaća uključeno i troje tužitelja koji su suspendirani.
Vijesti / Flash | 08. 08. 2023. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Goran Salihović, Božo Mihajlović i Diana Kajmaković, tužitelji tužiteljstva BiH, iako su suspendirani i ne rade, i dalje primaju plaću bez obzira na činjenicu da neki od njih, kao Salihović i Mihajlović, ne rade sedam, odnosno šest godina, pišu Nezavisne novine.

Plaća od 3.800 KM

Naime, revizori su utvrdili kako je u broj zaposlenih kojima je tijekom 2022. godine obračunata i isplaćena plaća uključeno i troje tužitelja koji su suspendirani.

"Dva tužitelja su suspendirana već duži period (tijekom 2016. i 2017. godine) zbog pokrenutog krivičnog postupka protiv istih, dok je jedan suspendiran tijekom 2022. godine. tužiteljstvo ne može utjecati na trajanje postupaka koji se vode pred sudom, međutim, navodimo činjenicu da, u skladu s važećim odlukama, ovi tužitelji ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, odnosno primaju punu plaču dok su pod suspenzijom", napisali su revizori u izvještaju o radu Tužiteljstva BiH za 2022. godinu.

Ako se uzme u obzir da je osnovna plaća tužitelja 3.800 KM, samo po tom osnovu, Salihović, iako ne radi, do sada je dobio više od 250.000 KM, Mihajlović oko 220.000 KM, a Kajmaković oko 35.000 KM.

Kazne i presude

Banjalučke novine podsjećaju kako je Salihović, kao glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, suspendiran je u rujnu 2016. godine s te pozicije i prebačen na poziciju tužitelja Tužiteljstva BiH. Nedugo nakon toga suspendiran je i s tog mjesta, a protiv njega se vodi krivični postupak.

Mihajloviću je suspendiran u ožujku 2017. godine i prvostupanjski je osuđen za nesavjestan rad u službi, a suština je u tome da je nesavjesno postupio u vršenju službene dužnosti tužitelja i rukovoditelja.

Kajmaković, koja je s dužnosti zamjenika državne tužiteljice razriješena u listopadu prošle godine i to nakon što su joj SAD uvele sankcije uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili suučesništvo u korupciji te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu.

Iz Tužiteljstva BiH za sada su bez komentara na revizorsko izvješće.

Kopirati
Drag cursor here to close