Sorensen

Ne postoji automatski put k pomirenju

Vijesti / Flash | 27. 06. 2014. u 13:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen rekao je kako stotinu godina od atentata na nadvojvodu Franza Ferdinanda, koji je izvršen 28. lipnja 1914. godine i bio je jedan u lancu događaja koji je doveo do izbijanja Prvog svjetskog rata, predstavlja priliku da se razmisli, posebno o katastrofalnim posljedicama politike podjele i intriga.

Sorensen smatra da stogodišnjica ističe odgovornost svih zajednica i nacija da se iskreno pomire sa svojom poviješću i odbace pristrana tumačenja kako bi osigurali zajedničku evropsku budućnost, priopćeno je iz Delegacije EU.

"Dijalog, pomirenje, mir, uzajamno razumijevanje i suradnja čine temelje našeg zajedničkog života kao Europljana. Naše iskustvo nakon 1945. godine, posebno među državama članicama koje su sada jedna uz drugu u EU, je da istinsko nastojanje izgradnje povjerenja između nacionalnih zajednica iziskuje svjesno opredjeljenje i kontinuirani naporni rad", izjavio je Sorensen.

Prema njegovim riječima, ova godišnjica podsjeća da ne postoji posredni ili automatski put k pomirenju, jer se on mora aktivno tražiti i za što se treba boriti, ako se želi da Europa uživa trajni mir i stabilnost.

"Ova nas godišnjica, također, podsjeća da je posljednjih godina postignut nedovoljan napredak u čitavom nizu političkih, društvenih i ekonomskih oblasti u BiH. Zemlja zaostaje za svojim susjedima, jer previše vremena troši na promoviranje naracija iz prošlosti i bavljenjem preokupacijama koje su okrenute prema unutra, kao što je osiguravanje dužnosničkih pozicija, postizanje maksimalističkih zahtjeva i davanje većeg značaja simbolima nego boljem životu građana", naveo je Sorensen.

On smatra kako je ovo dan kada sve zajednice u BiH trebaju obnoviti nastojanja da se pozabave i razriješe pitanja prošlosti.

Slični izazovi su, kaže, prihvaćeni i prevaziđeni u društvima koja su se suočavala s problemima jednako velikim kao što su problemi s kojima se suočava BiH, a koja hitno treba posvećenost dijalogu, konsenzusu i svježem političkom razmišljanju i više zdravog razuma u politici, što će pomoći zemlji da maksimalno iskoristi prilike koje se sada nude cijeloj regiji.

"Europska unija će i dalje pomagati BiH da iskoristi ove prilike i da krene naprijed. EU ostaje vaš pouzdan partner zato što svi želimo BiH koja je sposobna preuzeti punu ulogu koja joj s pravom pripada u stabilnoj i prosperitetnoj Europi. Međutim, način kako će se razriješiti ovi izazovi zavisi od naroda BiH, i od lidera i predstavnika koje oni izaberu", poručio je Sorensen.

Kopirati
Drag cursor here to close