Valentin Inzko

Ne može niža razina imati referendum o višoj razini

Vijesti / Flash | 02. 12. 2015. u 16:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nadležni organi BiH nisu prestali raditi na ispunjavanju zadataka iz Daytonskog sporazuma, a posebno je vrijedno osnivanje Oružanih snaga BiH", izjavio je Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko.

On je kazao da se tijekom jučerašnjeg dana podržala sjednica političkih direktora PIC-a, te dodao da je komunike usvojen te da postoje dvije fusnote Ruske federacije.

"Ove godine obilježavamo 20 godišnjicu Daytonskog sporazuma. Glavna točka je bila procjena njegove konotacije, kao i izvučene pouke iz 20 godina. Došlo je do velikih pomaka domaćih organa vlasti, ali i međunarodnih organizacija koje su radile na provođenju sporazuma", rekao je Inzko.

Inzko je kazao da prije deset godina nije smatrao da će biti moguće od tri vojske napraviti jednu. "Ova vojska funkcionira veoma uspješno i sudjeluje u mirovnim misijama širom svijeta."

On je dodao da je danas razgovarano s članovima Predsjedništva BiH.

"Predstavnički organi vlasti su imali centralnu ulogu u postizanju napretka. Potrebno je više konkretnih organa i osjećaj hitno. Pored reformske agende Predsjedništvo je dalo doprinos ujedinjavanju regije", istakao je Visoki predstavnik u BiH.

"Lideri i građani BiH se zajednički trebaju organizirati, jer je integracija ključni faktor razvoja BiH pri provođenju svih reformi. Pozvani su svi narodi u BiH i svi organi vlasti da rade protiv terorizma i da procesuiraju sve osobe uključene u terorističke radnje."

Valentin Inzko je naglasio da svatko može imati referendum, ali u okviru svojih nadležnosti.

"Ne može niža razina imati referendum o višoj razini. Ako neko želi mijenjati Ustav potrebna je suglasnost sva tri naroda."

Na pitanje novinara zašto su u Ustavnom sudu i dalje prisutni strani suci, 20 godina poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma, Inzko je odgovorio: "Strani suci su imali svoj mandat i mandat je bio produžen odlukom domaćih političara, pet godina nakon njihovog imenovanja. Strani suci su imenovani zbog toga da ne pripadaju niti jednom narodu. Predsjednik Suda za ljudska prava u Strazburu imenuje suce čime je garantirana objektivnost i nepristranost."

On je kazao da je 28 ministara prije dva mjeseca jasno dalo izjavu da odbacuju referendum, jer bi on ugrozio teritorijalni integritet BiH.

Što se tiče nadglasavanja u Ustavnom sudu, odluka još nije objavljena, rekao je Inzko i dodao: "Što se tiče samog glasovanja, ne znam detalje, ali želim ponoviti što je rečeno u izvornom Daytonu'', te odluke su konačne i obavezujuće."

Visoki predstavnik u BiH je kazao da je najvažnija točka Venecijanske konvencije iz 2013. najvažnija točka jednakost tri konstitutivna naroda u BiH.

Na pitanje je li PIC zauzeo stav o najavama iz RS o referendumu povodom Dana RS, Inzko je kazao: "Pričali smo samo o tome kada i kako se može vršiti referendum i tu postoji jednoglasnost da se referendum može vršiti samo u okviru svojih nadležnosti."

Inzko je kazao da se nije govorilo o tome što će OHR uraditi ukoliko se RS ogluši na preporuke.

"JMBG nisu odgovarali Bošnjacima, Bosanski Šamac i Bosanski Brod se nije sviđalo Bošnjacima, ali poštovali su odluke Ustavnog suda čije su odluke konačne i obvezujuće. Ustavni sud je dio originalnog Daytonskog sporazuma u kojem eksplicitno piše kako funkcionira, kako se imenuju i mijenjaju suci", izjavio je Inzko.

On je kazao da je zabluda mišljenje "Ako su stranci, oni su protiv mene".

"Pravo je uvijek isto, ljudska prava su ista, bilo koji da je sudac. Standardi koji postoje u svijetu važe za sve, svejedno tko je sudac", rekao je za kraj pres konferencije.

Kopirati
Drag cursor here to close