Čavara

Ne može bez SNSD ili SDP-a

Vijesti / Flash | 21. 01. 2015. u 11:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''HDZ BiH će podržati bilo kojeg kandidata za dopredsjednika Federacije BiH iz srpskog naroda koji ima suglasnost SDA i DF-a'', izjavio je u razgovoru za Fenu dopredsjednik HDZ-a BiH i aktualni dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Marinko Čavara.

HDZ BiH je, podsjeća Fena, već obznanio da će Čavara biti kandidat za predsjednika Federacije, a on ističe kako potpisani sporazum sa SDA i DF-om obvezuje HDZ da podrži samo kandidate za dopredsjednike koje prethodno podupru spomenute partnerske stranke.

Mijenjanje partnera

''Bilo koji kandidat iz Kluba Srba ukoliko ima suglasnost SDA i DF-a za nas će biti prihvatljiv za zajedničku listu kandidata koje ćemo poslati Središnjem izbornom povjerenstvu BiH na ovjeru. Treba ići u razgovore, prvenstveno DF, da bi prikupio dovoljan broj glasova potpore za svog kandidata. U razgovorima sa SDP-om ili SNSD-om treba iznaći način kako će te stranke ili jedna od njih podržati kandidata DF-a'', kaže Čavara.

Na pitanje znači li to da će SNSD ili SDP na određeni način biti uključeni u federalnu vlast, Čavara kaže kako je to neminovnost želi li se osigurati dovoljan broj potpisa za bilo kojeg srpskog kandidata za dopredsjednika Federacije.

''Na koji način će konačno ti razgovori biti definirani stvar je DF-a i onih koji mogu osigurati te glasove, a to su prvenstveno SNSD i SDP. Mi ne mislimo mijenjati partnere bez dogovora s već postojećim partnerima i nismo ti koji će sutra prihvatiti kandidaturu SDP-a ili SNSD-a ukoliko to nije dogovor sa SDA, odnosno DF-om. Ako oni eventualno postignu dogovor mi ćemo se o tome odrediti'', pojašnjava Čavara.

Očekuje da neće biti opstrukcija i da će do sredine veljače kompletna izvršna vlast u Federaciji biti konstituirana. Razgovori unutar Kluba Srba, kaže, nemaju alternative i svi oni koji ne budu spremni razgovarati i dogovarati se snosit će odgovornost za neformiranje vlasti. Upozorava i da nije korektno ono što, kako ističe, SDP radi još od vremena prije izbora, a to je da koristi pozicije u vladi i vrši masovna imenovanja i raspodjelu sredstava.

OHR se ne treba miješati

Usprkos očitim problemima u konstituiranju federalne vlasti Čavara smatra da se Ured visokog predstavnika ne treba uplitati.

''OHR se nikada ne treba miješati, jer su prije četiri godine napravili nered suspendirajući odluku jedinog nadležnog tijela za provedbu izbora, a to je SIP, omogućivši da se neustavno i nezakonito raspolaže resursima Federacije. Posljedice toga danas svi vidimo. Treba se raditi na zatvaranju OHR-a koji je uvijek bio dio problema, a nikad dio rješenja'', smatra HDZ-ov kandidat za predsjednika Federacije.

Upitan kako će proteći primopredaja između njega i odlazećeg predsjednika Federacije, imajući u vidu da HDZBiH Živka Budimira smatra nelegalnim predsjednikom, Čavara kaže da će se pridržavati entitetskog ustava i zakona.

''Budući je ta osoba bila na mjestu predsjednika Federacije mimo Ustava i volje hrvatskog naroda, a težila je obnašati tu poziciju uime hrvatskog naroda, aktivnosti te osobe u proteklom razdoblju me uopće ne interesiraju. Naša zadaća je osigurati što prije da sustav funkcionira temeljem Ustava i zakona i sve što se narušilo u proteklom periodu pokušati popraviti. Ne mislim da treba bilo što preuzimati. Postoje službe koje će obaviti sve poslove oko razduženja'', odgovara Čavara.

Podjela resora i podstanarstvo

Kada je o podjeli resora i pozicija u vlasti riječ Čavara kaže kako je svaki resor važan te da je moguća i reorganizacija ministarstava.

''Najvažnije je da izaberemo poštene i stručne osobe koje će raditi za opće dobro, a onda je svaki resor važan. Vlada mora biti tim i provoditi reforme u interesu svih građana i naroda Federacije'', poručuje dopredsjednik HDZ-a BiH.

Ističe i kako će inzistirati na poštivanju ustavne odredbe o sjedištu jednog broja federalnih ministarstava u Mostaru, a posebnu pozornost planira posvetiti racionalnijem korištenju prostora za smještaj institucija Federacije. Nezadovoljan je i zadnjom odlukom Vlade FBiH o smještaju ureda predsjednika i dopredsjednika Federacije u zgradi jedne od komercijalnih banaka u Sarajevu te najavljuje njezinu reviziju.

''Paradoks je da Federalna vlada od svog osnutka koristi prostorije jedne stranke i plaća njoj zakup te da je većina drugih federalnih institucija također u zakupljenim prostorijama. Koliko sam informiran i predsjednik i dopredsjednici Federacije prema odluci Vlade trebaju sjediti u jednoj od banaka, na trećem ili četvrtom katu s tri parkinga na raspolaganju. To je nedopustiv odnos prema ovoj instituciji. Bez obzira na to kako tko razmišljao o njezinom budućem ustroju Federacija kao takva postoji i mora imati prostor za normalan rad svih svojih institucija. Postojeća vlada je za zakup prostora za predsjednika i dopredsjednike Federacije toj banci planirala za 10 godina platiti zakup od 2,6 milijuna maraka. Za toliki novac gotovo da bi se mogao napraviti poseban objekt za smještaj ovih, ali i drugih federalnih institucija. Tražit ću rješenje za smještaj federalnih institucija u vlastitim objektima, uključujući i objekte javnih poduzeća ili izgradnjom nekog novog objekta, a ne da plaćamo zakup drugima i to često za neuvjetne prostore'', kaže Čavara.

Suradnja sa Srpskom

Kao budući predsjednik Federacije najavljuje i suradnju s vlastima Republike Srpske u interesu svih i uz puno poštivanje ustavnih ovlasti. Kao prioritet u toj suradnji ističe harmonizaciju propisa u gospodarstvu kako bi se olakšale investicije.

Kada je, pak, u pitanju suradnja nove federalne vlasti sa županijama Čavara kaže da će posebno inzistirati na poštivanju nadležnosti koje po Ustavu imaju Federacija i županije.

''Prije svega, ne smije biti uzurpacije ustavnih ovlasti. Također, puno je podijeljenih nadležnosti i Ustavom nije jasno definirano njihovo funkcioniranje. Tu nam je potrebna harmonizacija bez ikakvog opterećenja. I kad Federacija donosi bilo koji propis iz svoje ovlasti mora biti maksimalno senzibilizirana za posebnosti svake županije'', zaključuje Čavara.

Kopirati
Drag cursor here to close