Tko je kriv, tko je kriv?

Ne mogu se ni oko Sirije dogovoriti

Vijesti / Flash | 05. 08. 2012. u 06:58 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom donošenja rezolucije o Siriji, koju je sinoć usvojila Opća skupština UN-a, a za koju je glasovala i naša zemlja, kao i u nekim ranijim slučajevima, ne slažu svi članovi Predsjedništva, koje je nadležno za vanjsku politiku, da je u donošenju i prezentiranju bh. stava o rezoluciji bilo sve u skladu sa procedurom.

Nakon što je bh. predstavnik pri UN-u podržao rezoluciju o Siriji, srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović traži krivca za takav potez.

“Ukoliko je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija dao nelegalnu instrukciju predstavniku BiH da u Generalnoj skupštini UN-a glasa za rezoluciju o Siriji, onda bi morao da podnese ostavku”, rekao je Radmanović.

Kaže da je takva instrukcija trebala biti upućena samo ako su tri člana Predsjedništva BiH dogovorili stav.

No, i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija radio je po instrukcijama. Pismo takvog sadržaja dobio je od predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koje je Lagumdžija uoči glasovanja proslijedio u New York. Naime, Predsjedništvo BiH, kreator vanjske politike naše zemlje, u pismu Lagumdžiji podsjetilo je da je ranije zauzet stav o situaciji u Siriji. Naša zemlja je, stoji u pismu, i ranije podržavala slične rezolucije pa je odlučeno da i ovaj put bude tako.

No, činjenica je da odluka Predsjedništva BiH nije bila usuglašena. Naime, predsjedatelj Predsjedništva Bakir Izetbegović zakazao je izvanrednu sjednicu Predsjedništva tim povodom - međutim, druga dva člana nisu bila nazočna. Stoga je Izetbegović, kako je rekao, sukladno ovlastima koje ima po poslovniku o radu Predsjedništva, odlučio da raniji stav o Siriji ostaje nepromijenjen i na snazi, sve dok ne bude drugačije odlučeno.

Očito je da će ova tema biti aktualna i sljedećih dana. Drugi sudionici ove priče oglašavaju se tek priopćenjima za javnost, dok bi se predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović trebao očitovati tek u ponedjeljak. Tada bi moglo i biti poznato tko je eventualno pogriješio, i je li prekršen Ustav.

Kopirati
Drag cursor here to close