PRO-Budućnost

Nazivi ulica u Mostaru, prvi zadatak za novo Gradsko vijeće

Behrem – Stojanov smatra da se nazivi mogu promijeniti i prije lokalnih izbora, odnosno prije imenovanja Gradskog vijeća.
Vijesti / Flash | 14. 03. 2020. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građanska inicijativa o promjeni naziva ulica u Mostaru na zadovoljstvo velike većine građana ovog grada podržana je u okviru USAID-ovog projekta PRO budućnost.

Riječ je o nazivima odobrenim od strane hrvatskih službenika u prvim godinama nakon rata. Radi se o ulicama Mile Budaka, Vokića i Lorkovića, Jure Francetića, Ive Zelenike – Tovarnika i Đure Spuževića – redom ozloglašenih zločinaca iz vremena Drugog svjetskog rata.

Složni građani

Iščekujući održavanje izbora u ovom gradu nakon punih 12 godina, sudionici posljednjih sastanaka na temu “sporni nazivi ulica“, ističu da će Mostarci koji su prošlogodišnjom javnom raspravom uobličili podršku promjeni naziva, moći utjecati na buduće Gradsko vijeće – jedino tijelo koje ima ingerenciju za izmjene.

Projekt PRO-Budućnost, prema riječima direktorice Majde Behrem – Stojanov, u budućem periodu maksimalno će podržati aktivnosti koje će mlade, udruženja, institucije i građane poticati na aktivno djelovanje u pravcu podizanja svijesti o ulozi prilikom donošenja odluka koje bi trebale doprinijeti zajedničkoj dobrobiti.

''Prošle godine u sklopu projekta PRO budućnost podržana je inicijativa koja je zapravo došla iz Mostara i to je ključna stvar. Građani Mostara sa svih strana, a znamo da ih u ovom gradu ima puno i uglavnom su u konfliktima, usuglasili su se da je vrijeme da se riješimo tereta ulica koje nose nazive po zločincima iz Drugog svjetskog rata. Nakon toga, a prošlo je više od godine, odlučili smo da pomognemo i da se ne zaustavimo, već da provjerimo je li moguće kod OHR-a izvući neku akciju. Zapravo, čitava inicijativa koju su pokrenuli lokalni akteri bila je usmjerena ka OHR-u, a kako bi se gradonačelniku dala nadležnost da promijeni nazive. Da li zbog blizine izbora ili nečega drugog, OHR po tom pitanju dosad nije uradio ništa'', izjavila je za Anadolu Agency (AA) Behrem – Stojanov.

Izbori

Ipak, bez obzira na indolentnost OHR-a, Behrem – Stojanov smatra da se nazivi mogu promijeniti i prije lokalnih izbora, odnosno prije imenovanja Gradskog vijeća.

''Mostar nije grad međunarodne zajednice. Nije ni pod protektoratom. Ovo je grad Mostaraca i jako je važno osvrnuti se, ne samo s vremena na vrijeme, već stalno, a možda u ovom periodu i intenzivnije. Pred nama su izbori, koji će se vjerovatno dogoditi i u Mostaru, pa neka to bude konačno pozitivna poruka budućim donositeljima odluka. Neka im to, ustvari, bude prvi zadatak'', kazala je Behrem – Stojanov.

Posljednja inicijativa o ukidanju spornih naziva ulica u Mostaru potekla je od povjesničara Vuka Bačanovića i vlasnika hercegovačkog portala Poskok.info Ivana Šušnjara. Oni su od visokog predstavnika u BiH tražili ukidanje naziva pet ulica, a inicijativu je podržala organizacija PRO-budućnost, USAID-ov projekt izgradnje mira i povjerenja među građanima svih etničkih i vjerskih skupina u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close