Afera papci

Navodnici u kupovini zastupnika

Vijesti / Flash | 12. 06. 2015. u 10:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković izjavio je danas da vladajuća koalicija u RS-u nema nikakav problem da prihvati da se na sjednici entitetskog parlamenta razmatra informacija o navodnoj kupovini zastupnika u RS-u, ali da je Specijalno tužiteljstvo RS-a obustavio istragu protiv Željke Cvijanović i drugih osoba, a po kaznenoj prijavi koju je podnio predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

Dodao je i kako je odbačena i dalja istraga vezano za portal Klix koji je objavio snimku na kojoj navodno Cvijanović govori o kupovini zastupnika u RS-u i ta snimka je vraćena tom mediju.

''Međutim, insistirali smo na kolegiju da se zadrži dignitet Narodne skupštine RS-a, jer se ona ne može pretvoriti u sudnicu u kojoj će se presuđivati ili osuđivati, već se samo mogu donijeti zaključci kojima se traži da se provede ili ne provede istraga'', rekao je Višković u izjavi novinarima.

Višković je potvrdio da je usuglašeno s inicijatorima rasprave, opozicijom u RS-u, da točka dnevnog reda ne glasi - informacija o ''aferi kupovine narodnih zastupnika prilikom izbora Vlade RS-a'', već da se izbriše riječ ''afera'', a kupovina bude pod znacima navoda.

''Insistirali smo na tome, jer ako pričamo o aferi onda to znači da je to i konačno i da nema potrebe da se time bavimo. Također, možemo samo nagađati je li bilo ili ne kupovine zastupnika, o kome se i o čemu radi. Dok nadležni organi ne provedu istragu, nismo mogli prihvatiti ove termine'', rekao je Višković i zahvalio opoziciji što je prihvatila ove prijedloge.

Smatra kako se, po Poslovniku parlamenta RS-a, ne može dozvoliti nikakvo puštanje navodno audio-snimke na sjednici te da se insistira je li to glas premijerke RS-a.

''Parlament RS-a mora sačuvati dostojanstvo, a nemamo nikakav problem da se o ovoj točki raspravlja'', dodao je i naveo kako aktualna vladajuća koalicija u RS-u ima potrebnu skupštinsku većinu, od 42 zastupnika, a ako treba, kako je istaknuo, imat će i više.

S druge strane, šef Kluba zastupnika SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Vukota Govedarica izjavio je kako Specijalno tužiteljstvo RS-a nije imalo interesa da provode ozbiljnu istragu o navodnoj kupovini zastupnika u RS-u te obustavilo istragu u tom slučaju.

''Da nije bilo očiglednog političkog pritiska od 'velikog šefa', najvjerojatnije bi audio-snimka bila predmet vještačenja, a ne vraćena portalu Klix'', naveo je Govedarica i rekao kako će se o svemu tome raspravljati na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a koja se očekuje 23. lipnja.

Šef Kluba zastupnika PDP-a Branislav Borenović smatra da je opozicija uspjela u zahtjevu da se u parlamentu RS-a razmatra "afera kupovine zastupnika u RS-u te da se pokaže svima da je Vlada RS-a izabrana na bazi političke korupcije''.

''SNSD je pokušao na razne načine to osporiti'', tvrdi Borenović ističući kako je smiješno da je Specijalno tužiteljstvo RS-a počelo da radi na ovom slučaju, 9. lipnja, dan nakon što je opozicija u RS-u službeno predala zahtjev da se o tome raspravlja na posebnoj sjednici.

''Imam osjećaj da je to dokaz da Specijalno Tužiteljstvo RS-a radi sve u koordinaciji s Vladom i SNSD-om, jer kako drugačije tumačiti njihovu odluku o provođenju istrage, koja je uslijedila dan nakon naše inicijative i više od pola godine nakon ove afere'', rekao je Borenović i dodao kako očekuje da Narodna skupština RS-a pokaže svoj dignitet i da se opozove vlada koja je "izabrana na bazi političke korupcije''.

Kopirati
Drag cursor here to close