u Tuzli

NATO vježba otklanjanja posljedica katastrofa 'Bosna i Hercegovina 2017'

Vijesti / Flash | 15. 11. 2016. u 16:23 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Tuzlanske županije usvojila je Odluku o potvrdi angažmana županijskih institucija i organa lokalne administracije Tuzlanske županije u NATO vježbi otklanjanja posljedica katastrofa "Bosna i Hercegovina 2017".

''NATO savez u okviru svoga postojanja i djelovanja permanentno vrši obučavanje i uvježbavanje svojih snaga i sredstava za vojno ali i mirnodopsko djelovanje, i to prebacuje u zemlje buduće članice saveza'', izjavio je na današnjoj konferenciji za medije direktor Županijske uprave Civilne zaštite TŽ Zdenko Tadić, dodavši da je ovaj put BiH došla na red.

Vijeće ministara BiH, dodao je on, prihvatilo je inicijativu NATO Saveza za održavanje vježbe, na kojoj će biti demonstrirana sinergija oružanih snaga, policije, civilne zaštite i svih drugih segmenata društva u odgovoru na prirodne i druge katastrofe, poput zemljotresa i poplava.

Odabrana je Tuzlanska županija kao mjesto gdje ta vježba može biti kvalitetno realizirana. Po Tadićevim riječima, vježba će biti održana u nekoliko općina, a centralni dio smještaja snaga NATO-a i drugih sudionika će biti u Gradu Tuzla. Scenarij za vježbu baziran je na katastrofalnom zemljotresu, a u njegovoj realizaciji sudjelovat će snage i sredstva međunarodne zajednice, NATO-a, općina županija.

Drugi dio scenarija bit će poplave, koje će biti inscenirane na više mjesta, kao i kemijski, biološki i radiološki incidenti.

Tadić je ocijenio da se radi se o kompleksnom programu vježbe, naglasivši da će u njoj sudjelovati oko 1.500 ljudi, od kojih je polovina iz zemalja NATO Saveza. Zamišljeno je da vježbu direktno koordinira i prati tim NATO-a zajedno sa bh. timom iz sustava zaštite i spašavanja, odnosno županijskih i općinski stožeri civilne zaštite Tuzla, Lukavac, Živinice i Srebrenik.

Izvođenje ove vježbe je planirano za rujan naredne godine.

Kopirati
Drag cursor here to close