Donjeck i Lugansk

NATO: Priznajući izbore separatista Rusija nastavlja destabilizaciju Ukrajine

Vijesti / Flash | 31. 10. 2014. u 20:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Najavivši da će priznati rezultate izbora koje će održati separatisti na istoku Ukrajine, Rusija pokazuje da nastavlja svoje napore da destabilizira ovu zemlju'', izjavio je u petak glavni tajnik NATO-a.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov je ovoga izjavio da će "Rusija naravno priznati rezultate parlamentarnih i predsjedničkih izbora" koje u nedjelju organiziraju proruski pobunjenici na teritoriji pod njihovom kontrolom u regijama Donjecka i Luganska.

''Nadamo se da će izbori biti održani kako je dogovoreno i mi ćemo priznati naravno njihove rezultate'', izjavio je on u utorak za ruski časopis.

''Izjave ruskih dužnosnika prema kojima će Rusija priznati ove "takozvane" izbore pokazuju da Rusija nastavlja sa svojim naporima da destabilizira Ukrajinu'', izjavio je Jens Stoltenberg u saopćenju.

''Saveznice NATO-a i međunarodna zajednica jasno su priopćile da neće priznati ove takozvane izbore separatista'', dodao je.

''Ovi 'izbori' koje organiziraju naoružane pobunjeničke i samoproglašene grupe potkopavaju napore koji se poduzimaju na pronalasku rješenja sukoba'', kritizirao je glavni tajnik NATO-a, koji optužuje Rusiju da je naoružala ove pobunjenike i poslala svoje vojnike da se bore na njihovoj strani, što Moskva demantira.

Za Stoltenberga, ovi izbori "krše ukrajinske zakone i u izravnoj su suprotnosti sa sporazumima iz Minska", koji predviđaju uspostavljanje prekida vatre, kao i političke pregovore za okončanje sukoba u kojem je poginulo više od 3.700 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close