Čeka se inspekcija

Natječaj iz 2008.: Na birou je bio čak 21 inženjer kemije

Vijesti / Flash | 29. 02. 2016. u 14:43 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na dan 29.2.2016. godine, na evidenciji nezaposlenih osoba Službe za zapošljavanje HNŽ nalazi se devet osoba sa zanimanjem inženjer kemijske tehnologije. Njih šest je obrazovanje za visoku stručnu spremu završilo po 'starom' obrazovnom sustavu, a njih troje po bolonjskom (master), i njihove diplome su jednako vrijedne'', potvrđeno je za portal Bljesak.info iz Službe za zapošljavanje HNŽ-a.

Naime, ''sporno'' zanimanje bilo je potrebno za radno mjesto voditelja Laboratorija Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a koje je u žižu javnosti dospjelo nakon što je, po natječaju iz 2008. godine, uposlena djelatnica, koja je diplomirala u prosincu 2015. godine.

Nakon što su djelatnici Zavoda reagirali te upozorili na nezakonito upošljavanje, direktor Zavoda, Eniz Čolaković, rekao je medijima kako ''nisu imali inženjera kemije u tom periodu'' te da su zbog toga zapošljavali ljude na ugovor o djelu.

No, iz hercegovačko-neretvanske Službe za zapošljavanje kaži kako je ovoga kadra na popisu nezaposlenih bilo.

''U 2008. i 2009. godini nismo na našoj evidenciji imali osobe ovoga profila. U periodu od 2010.-2016. na evidenciji se prijavila 21 osoba ovoga profila'', navodi Služba za Bljesak.info na pitanje koliko je od 2008. bilo inženjera kemije u njihovim evidencijama.

Podsjećamo, radnici Zavoda upozorili su pismom portal Bljesak kako primljena djelatnica, unatoč tome što je najbolja studentica, nema odgovarajuću stručnu spremu niti radno iskustvo za mjesto na koje je zaposlena. Istaknuli su kako za spomenuto radno mjesto treba imati minimalno tri godine radnog iskustva te da direktor nije objavljivao natječaje kako se na to mjesto ne bi netko drugi prijavio.

No, direktor, koji je našem portalu uputio i demant o poznavanju i povezanosti s Ivanković, kaže kako su se diplomiranjem prve generacije magistara kemije s Univerziteta Đemal Bijedić stekli uvjeti da se netko uposli.

Demantirao je optužbe radnika da je od ranije poznavao djelatnicu, a za BHT je izjavio kako nikada ranije nisu kontaktirali. No, radnici su skrenuli pozornost na njegove komentare na njezinom Facebook profilu na kojem je vidljiv Čolakovićev komentar na njezinu fotografiju iz prosinca prošle godine.

Radnici su u novom pismu portalu Bljesak istaknuli kako je direktor Čolaković ''javno lagao kada je izjavio da je sve bilo po zakonu pri prijemu povlaštene studentice i na državnoj tv i u demantu portalu Bljesak''.

''Mišljenja smo da prozvani direktor odmah mora podnijeti ostavku na mjesto direktora ove javne institucije. Zavod financiraju i plaćaju građani Mostara i HNŽ-a i imaju pravo znati istinite i točne informacije o njegovom radu, a Zavod im mora osigurati maksimalnu zdravstvenu zaštitu, poštujući sve Zakonske odredbe koje reguliraju zakonit rad Zavoda'', navodi se u pismu radnika.

Naime, voditeljica Laboratorija, Dalila Ivanković, nakon diplomiranja u prosincu, prijavila se na posao po natječaju iz 2008. godine. U sve se uključila i inspekcija Ministarstva zdravstva HNŽ-a, koja bi trebala donijeti konačni sud o ovom slučaju.

Kopirati
Drag cursor here to close