ICTY

Nastavljeno suđenje Ratku Mladiću

Vijesti / Flash | 23. 06. 2014. u 14:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suđenje Ratku Mladiću, optuženom za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH, nastavljeno je u Haagu poslije jednotjednepauze zbog bolesti optuženog.

Suđenje je nastavljeno iskazom svjedoka Miloša Škrbe, kojim je Mladićeva obrana pobijala optužbu da je Vojska Republike Srpske (VRS) nasumično artiljerijom i snajperima napadala civile u Sarajevu.

Škrba, koji je tada bio zapovjednik jedne od četa VRS-a na obroncima oko Sarajeva, tvrdio je da njegova jedinica uopće nije imala tešku artiljeriju. On je izjavio da nikada nije ni dobio ni dao naređenje da se puca po civilima u Sarajevu.

Navod optužnice da je VRS odgovorna za eksploziju ispred tržnice Markale, u kojoj su 28. kolovoza 1995. stradale 44 osobe, a ranjeno njih 75, opovrgavao je tvrdeći da u selu Studenkovići – odakle je, po istrazi, granata mogla doletjeti – njegova četa nije imala minobacače od 120 milimetara.

Škrba je odbacio i optužbu da je sa položaja njegove jedinice ispaljen snajperski metak koji je 19. prosinca 1992. ranio trogodišnju Anisu Pitu dok se igrala ispred kuće u sarajevskom naselju Širokača. Po svjedoku, njegova četa nije imala snajperske puške ni obučene snajperiste, i kuća obitelji Pita nije bila vidljiva s njenih položaja.

Dok ga je ispitivao Mladićev branitelj Miodrag Stojanović, Škrba je tvrdio i da je četa pod njegovom komandom propuštala ka Sarajevu sve humanitarne konvoje.

''Nismo ih ni kontrolirali, to je na punktu radila Vojna policija... Svi konvoji su nesmetano prolazili'', kazao je Škrba.

Tužitelj Milbert Shin je tijekom unakrsnog ispitivanja, citirajući dokumente srpske vojske, dokazivao da su minobacači VRS-s bili raspoređeni na položajima s kojih su se mogle ciljati Markale, na šta svjedok nije davao konkretne odgovore.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam općina imao razmjere genocida i uzimanje “plavih šljemova” Ujedinjenih naroda (UN) za taoce.

Sljedećeg svjedoka Mladićeva odbrana će pred suce izvesti sutra, 24. lipnja, javlja BIRN- Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close