Haag

Nastavak suđenja Ratku Mladiću u drugoj polovini lipnja

Vijesti / Flash | 22. 05. 2015. u 18:34 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suđenje Ratku Mladiću bit će nastavljeno krajem lipnja, nakon mjesec dana pauze, kada će Haški tužitelji ponovno otvoriti dokazni postupak, kako bi izveli dokaze o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora, prenosi BIRN. Sudsko vijeće dozvolilo je Haškim tužiteljima da ponovno otvore dokazni postupak 22. lipnja, s obzirom da je grobnica u Tomašici bila otkrivena u rujnu 2013. godine, kada su tužitelji u Haagu već okončali izvođenje dokaza protiv Mladića.

Kako je ranije najavljeno, Haški tužitelji će pred suce izvesti šest vještaka i sedam svjedoka, koji će govoriti o ekshumacijama oko 500 tijela pronađenih u grobnici. Mladić, nekadašnji zapovjednik Glavnog stožera Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim općinama, uključujući Prijedor, imao razmjere genocida. Sudi mu se i za genocid počinjen u Srebrenici, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na ovom ročištu, okončano je ispitivanje svjedoka Obrane Sava Simića, bivšeg načelnika artiljerije u Prvoj sarajevskoj brigadi VRS-a, koji je rekao da srpska vojska nije gađala civile u Sarajevu, nego samo odgovarala po položajima Armije BiH (ABiH) u gradu.

Tužitelj Adam Veber dokazivao je da to nije točno, predočavajući svjedoku izvještaj zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a iz 1995. u kojem piše da ta vojska 'ima običaj da otvara vatru na naseljena mjesta van borbenih aktivnosti' i tako troši velike količine streljiva. "To upozorenje je išlo svim brigadama... Ja ne znam koje su dejstvovale prema naseljenim mjestima", prokomentirao je Simić.

Mladićev svjedok je negirao tužiteljevu tvrdnju da je VRS u prosincu 1992. granatirala Sarajevo u nizu ofanzivnih akcija, pri čemu su pale civilne žrtve, uključujući i djecu. "Mi smo samo uporno branili svoje položaje", kazao je Simić. Sljedećeg svjedoka će Mladićeva Obrana izvesti nakon što Haško tužiteljstvo okonča svoj ponovno otvoreni dokazni postupak, koji će početi 22. lipnja, prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close