Sud BiH

Nastavak suđenja Naseru Oriću

Vijesti / Flash | 09. 05. 2016. u 15:42 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Sudom Bosne i Hercegovine sutra će biti nastavljeno suđenje Naseru Oriću koji je, zajedno sa Sabahudinom Muhićem, optužen za ubojstva zarobljenih vojnika Vojske Republike Srpske (VRS) u selima na području Bratunca i Srebrenice.

Orić i Muhić su optuženi da su, kao pripadnici Teritorijalne obrane (TO) ABiH, sudjelovali u ubojstvu tri srpska zarobljenika počinjena 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac. Prema optužnici, Orić je bio zapovjednik stožera Teritorijalne obrane Armije BiH (ABiH), a Muhić pripadnik tih snaga, navodi BIRN-Justice Report.

U petak će pred Sudom BiH početi suđenje Slobodanu Karagiću zvanom Karaga za zločine počinjene na području Doboja. Njemu se, kao vođi jedinice ''Crvene beretke'', koja je djelovala u okviru Centra službi sigurnosti Doboj, na teret stavlja ubojstvo najmanje 12 Bošnjaka koji su u svibnju 1992. godine izvedeni iz zatvora ''Spreča'' u Doboju i strijeljani. Optužen je i da je s drugim osobama u ljeto 1992. godine silovao dvije maloljetne osobe bošnjačke nacionalnosti.

Na teret mu je stavljeno i rušenje džamije u naselju Miljkovac, općina Doboj, koja je u svibnju 1992. godine uništena podmetanjem eksplozivne naprave. Pred Sudom BiH će u utorak biti saslušani prvi svjedoci na suđenju Miloradu Radakoviću i Goranu Pejiću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora.

U četvrtak se pred Sudom BiH nastavlja i suđenje Dragoji Zmijanjcu za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora. Zmijanac je optužen da je 24. srpnja 1992. godine iz kuće izveo Halila Dedića i ubio ga iz automatske puške. Prema optužnici, jedna osoba je dotrčala do optuženog i pitala ga zašto im je ubio susjeda, a Zmijanjac je odgovorio: ''Sve Turke treba pobiti''.

Sljedećeg tjedna bit će nastavljena i suđenja za zločine počinjene na području Trnova, Čapljine, Srebrenice, Orašja, Teslića, Livna, Mostara, Bihaća, Viteza, Bosanskog Broda, Hadžića, Rogatice, Sokoca, Korićanskih stijena, Srebrenika, Prijedora, Nevesinja i Rogatice, javlja BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close